Koronavirus: Pred nami je skokovit porast brezposelnih, vlada pripravila ukrepe, težke kar 3 milijarde evrov

Čeprav je ob koncu februarja bilo pri Zavodu za zaposlovanje prijavljenih 77.484 brezposelnih, kar je 3,0 % manj kot januarja, pa je zaradi posledic ukrepov vlade za zajezitev koronavirusa pred nami skokovit porast brezposelnih.
Da bi preprečili širjenje okužbe, je najbolje čim bolj omeniti stike in druženje z ljudmi. V luči tega, je vsak dan več podjetij, ki ustavlja proizvodnjo, ogromno pa je tudi samostojnih podjetnikov. Na zavodu za zaposlovanje je med novoprijavljenimi 1057 takih, ki jim je prenehalo delovno razmerje za določen čas in 664 trajno presežnih delavcev ali stečajnikov, je včeraj poročal STA. Pri tem velja sicer omeniti, da je ob koncu februarja bilo pri Zavodu za zaposlovanje prijavljenih 77.484 brezposelnih, kar je 3,0 % manj kot januarja.

Samo med 9. in 22. marcem se je število uradno brezposelnih povečalo za 2.370 oseb, kar je okoli desetina več kot v enakem obdobju lani, so še zapisali pri STA in dodali, da na zavodu vseh prejetih vlog še niso uspeli obdelati, zato sklepajo, da je novoprijavljenih brezposelnih še več.

Ukrepi, težki kar 3 milijarde evrov

Vladni ukrepi naj bi bili po napovedih vredni vsaj tri milijarde evrov in so med drugim usmerjeni v ohranjanje delovnih mest in pomoč samozaposlenim, napovedano je tudi nagrajevanje najbolj obremenjenih. “Vlada bo za boj s posledicami epidemije koronavirusa namenila toliko sredstev, kolikor bo treba,” je včeraj na tiskovni konferenci zagotovil uradni govorec kriznega štaba vlade Jelko Kacin. Kot je poročal časopis Finance, bo vlada predlagala ukrepe, ki bi večinoma veljali za marec, april in maj.