Koronavirus: Danes je bolj ali manj obstala država, Hrvaška omilila pogoje vstopa v državo, šole in vrtci zaprti

Danes je dan, ko je ob polnoči bolj ali manj obstala država. Vzgojno-izobraževalni zavodi ostajajo zaprti do nadaljnjega in ne le 14 dni, Hrvaška pa je včeraj pozno popoldan omilila vstop v svojo državo, a ukrepi za tiste iz območja Bele Krajine ostajajo nespremenjeni. Javnega prevoza ni, v torek bo prekinjen letalski promet, od danes naprej so zaprti lokali, trgovine z živili ostajajo odprte.
Vlada sprejela odlok o začasni prepovedi prodaje blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji

Zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije COVID-19 je Vlada Republike Slovenije na podlagi Zakona o nalezljivih boleznih izdala odlok, s katerim bo začasno prepovedala ponudbo ter prodajo blaga in storitev neposredno potrošnikom na območju Republike Slovenije, z določenimi izjemami. Odlok je začel veljati danes, 16. marca 2020 ob 00.00 uri. Z odlokom bo tako začasno prepovedana ponudba ter prodaja blaga in storitev neposredno potrošnikom na območju Republike Slovenije. Sem se uvrščajo nastanitvene, gostinske, welness, športnorekreacijske, kinematografske, kulturne, frizerske, kozmetične in pedikerske storitve, kot tudi storitve iger na srečo in druge podobne dejavnosti.

Iz začasne prepovedi je izvzeta ponudba ter prodaja blaga in storitev potrošnikom na daljavo ter sledeče dejavnosti:
– prodajalne z živili vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji;
– lekarne;
– prodajalne z medicinskimi pripomočki in ortopedskimi pripomočki;
– program vrt in kmetijstvo v prodajalnah;
– kmetijske prodajalne;
– bencinske servise;
– banke;
– pošte;
– dostavne službe;
– trafike in kioske za prodajo časopisov in revij ter
– druge nujne storitve za zagotavljanje javne varnosti in zdravja.

Iz začasne prepovedi so prav tako izvzete tudi vse oblike ponudbe ter prodaje blaga in storitev potrošnikom, ki so ali še bodo kot izjema navedene v drugih odlokih, ki jih je ali jih še bo Vlada Republike Slovenije sprejela zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije COVID-19. Nacionalni inštitut za javno zdravje bo v roku 24 ur od začetka veljavnosti navedenega odloka Vlade Republike Slovenije izdal priporočila glede števila potrošnikov, ki so glede na kvadraturo lahko naenkrat prisotni v posameznem poslovnem prostoru. Prepovedi iz sprejetega odloka bodo veljale do prenehanja razlogov zanje, kar ugotovi in sprejme Vlada Republike Slovenije s sklepom, objavljenim v Uradnem listu Republike Slovenije.

Hrvaška omilila pogoje za vstop v državo

Če smo včeraj dopoldan poročali, da je Hrvaška zelo zaostrila pogoje za vstop v državo, pa so včeraj pozno popoldan te pogoje vnovič omilili, a slednji ostajajo le za področje Bele Krajine. To v praksi torej pomeni, da v kolikor potujete na hrvaško v Petišovcih ali na Hotizi, ukrep samoizolacije oz. karantene več ne velja, kar bo zagotovo dobrodošlo za vse tiste, ki so v Sloveniji zaposleni.

Do nadaljnjega ukinjeno kakršnokoli organizirano varstvo otrok

Zaprtje vseh vzgojno-izobraževalnih ustanov za 14 dni je odredila še vlada Marjana Šarca, novi premier Janez Janša pa je že opozoril, da bi bili lahko šole in vrtci zaprti dlje časa. Število okuženih namreč eksponentno narašča. Iz ministrstva za izobraževanje so sporočili, da je do nadaljnega ukinjeno kakršnokoli organizirano varstvo otrok. To pomeni, da posebnega varstva za otroke v šolah in vrtcih ne bo.

Na podlagi omenjenega odloka vlade je bila že včerajšnjo nedeljo nemudoma poslana posebna okrožnica vsem vzgojno-izobraževalnim ustanovam in univerzam po državi. Vrtci, osnovne šole, osnovne šole s prilagojenim programom, glasbene šole, srednje šole, višje strokovne šole, univerze in samostojni visokošolski zavodi, domovi za učence, dijaški domovi, študentski domovi, organizacije za izobraževanje odraslih do preklica ostajajo zaprti.

Vzgojno-izobraževalne ustanove v ponedeljek s ciljem zajeziti širjenje novega koronavirusa začasno zapirajo svoja vrata, to pa bo vplivalo tudi na delovne procese in prejemke zaposlenih. Eden od staršev, ki zaradi varstva otroka do petega razreda ne bosta mogla opravljati službenih obveznosti, je sicer upravičen do 50-odstotnega nadomestila plače. Kot so pojasnili na ministrstvu za delo, je odsotnost delavca z dela v izjemnih primerih po zakonu o delovnih razmerjih upravičena “zaradi nastanka višje sile”.