Koronavirus: Bi zbiranje oseb lahko že zelo kmalu omejili na zgolj 10?

Kot kažejo zadnji podatki, širjenje okužb z novim koronavirusom ne pojenja. Naša država bi se lahko že zelo kmalu uvrstila na rumeni seznam, zbiranje ljudi pa bi lahko kaj kmalu omejili na zgolj 10 oseb. Za zdaj vlada ne bo zapirala domov za starejše, bolnišnic in zaporov, ki so razglašeni za ogrožena območja.
Trenutno je hospitaliziranih 12 bolnikov, kar je eden več kot dan prej. Nihče od njih ni potreboval intenzivne nege, eno osebo pa so odpustili v domačo oskrbo, kažejo vladni podatki. Mario Fafangel z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je opozoril, da Slovenija počasi drsi na t. i. rumeni seznam držav. Vladni govorec Jelko Kacin je dodal, da se epidemiološko stanje v Sloveniji slabša, in med drugim omenil možnost, da bi vlada omejila združevanja na deset ljudi.

Največ okuženih (8) je v starostni skupini od 45-54 let, 11 jih je mlajših od 45 let (med njimi tudi dva otroka, mlajša od štirih let), dva okužena pa sta iz starostne skupine nad 65 let, ki je bolj ogrožena. To so včerajšnji podatki. Fafangel je med drugim o epidemiološki sliki v Sloveniji dejal, da je 14-dnevna kumulativna incidenca na 100.000 prebivalcev v Sloveniji že skoraj 10 (9,85), na Hrvaškem je kumulativna incidenca 20, torej skoraj enkrat več kot pri nas, v Severni Makedoniji pa 100, je orisal še razmere na Balkanu.

Če bomo z ustreznimi ukrepi številke obdržali na tem nivoju, bomo uspešni. Težava je, da so rezultati ukrepov, ki jih sprejmemo danes, vidni šele čez 14 dni,” je poudaril Fafangel. Kot kaže, se nam znova obeta skrajšano obratovanje gostinskih lokalov, Vlada pa načrtuje še močno povečanje laboratorijskih kapacitet za testiranje okužb. Vsi, ki se nameravate odpraviti na Hrvaško, ponovno razmislite o nujnosti svojega potovanja, svetuje Kacin in mlade poziva, naj se izogibajo nočnim klubom. “Ob povratku v Slovenijo samoiniciativno sprejmite preventivne ukrepe, izogibajte se obiskom starejših, obiskom v DSO, zmanjšajte svoje stike z okolico in pozorno opazujte svoje zdravstveno stanje. V službo hodite samo, če ste popolnoma zdravi,” je povedal.

Na Hrvaškem se sicer po Kacinovih podatkih “še vedno ne izvaja nekaterih ukrepov, o katerih smo se že dogovarjali, kar smo pričakovali, kar je obljubila.”