Koronavirus AGRO preselil na splet

Potem, ko je že znano, da je Pomurski sejem v skrbi za zdravje razstavljavcev in obiskovalcev za letos odpovedal ali prestavil v prihodnje leto vse sejme v klasični obliki, ki bi morali potekati na sejmišču v Gornji Radgoni, se sedaj dogaja nekaj novega. V skrbi za njihovo poslovno zdravje in dobre medsebojne odnose pa skupaj s svojimi partnerji je družba Pomurski sejem, 58. Mednarodni kmetijsko-živilski sejem AGRA pripravila v spletni obliki.
“Prvič v naši skupni 58-letni zgodovini spletamo poslovne in prijateljske vezi v spletni Agri! Spoštovane razstavljavke in razstavljavci, obiskovalke in obiskovalci, prijateljice in prijatelji Pomurskega sejma! Ker nam je novi koronavirus preprečil živo sejemsko dogajanje in z njim povezane strokovne, gospodarske in družabne prireditve, smo se podali v spletno Agro. Ta nam bo od 7. septembra 2020 pa vse do 7. marca 2021 omogočala pregled novosti in nove trende v spletni obliki. Vseeno pa se nismo mogli odreči varnemu osebnemu druženju. Del letošnjega sejma Agra bo v obliki Festivala dogodivščin potekal v Gornji Radgoni letos od 25. do 27. septembra. Na sejmišču bomo za obiskovalce odprli vzorčne nasade, doživljajsko zgodbo v tehniki 3D, ob večerih pa še kino »drive in«. Ob velikem spoštovanju vseh vas in v skrbi za vaše zdravje želimo vsem, da kljub težkim časom ohranimo optimizem in vizijo za prihodnost. Vabim vas v našo spletno in živo Gornjo Radgono!,” je ob začetku spletne Agre povedal Janez Erjavec, predsednik uprave Pomurskega sejma.

Odzvala se je tudi kmetijska ministrica Aleksandra Pivec, ki je v uvodnem virtualnem nagovoru izpostavila, da kriza morda še ni končana, zato je njuno še naprej krepiti sektorje za večjo okoljsko sprejemljivost pridelave in predelave ter produktivnosti, pridelovalci pa se morajo povezati med sabo. Pivčeva v nagovoru, objavljenem na posebni spletni strani Pomurskega sejma, poudarja, da bomo preskrbo v Sloveniji izboljšali z inovativnim prenosom znanja med vsemi deležniki, s spodbujanjem okoljsko sprejemljivih tehnologij ter s ciljnim sofinanciranjem aktualnih in kakovostnih raziskovalnih projektov. Koronska kriza je po njenih besedah opozorila na pomen delujočih prehranskih verig, zato bo treba v prihodnosti poskrbeti za strateške oskrbne verige, krepitev povezovanja, spodbujanja in poslovanja kritičnih delov verig s pridelavo in predelavo lokalne hrane ali vsaj regionalnih surovin. “To smo dolžni vsem prebivalcem Slovenije,” je prepričana ministrica.

Aleksandra Pivec

Ministrstvo se sicer predstavlja tudi na virtualni Agri. Izpostavilo bo poklic kmeta kot sodoben in napreden poklic, posebno pozornost pa namenilo mladim in njihovi prihodnosti v kmetijstvu. Po besedah ministrice bodo predstavili tudi aktualne javne razpise s področja programa razvoja podeželja, pomen projektov evropskega partnerstva za inovacije, koncept projekta Podeželje prihodnosti, pametne vasi ter projekt “Leader” s področja kmetijstva in ribištva. Ministrstvo se bo predstavilo tudi s promocijo lokalno pridelane hrane, s katero želi podkrepiti zavedanje o njenem pomenu, je med drugim je povedala ministrica. Gozdarski sektor bo na spletni Agri opozarjal na nujnost spoštovanja gozdnega bontona. Ker je letos mednarodno leto zdravja rastlin, bodo obiskovalce opozorili tudi na nevarnost prenašanja rastlin iz drugih dežel. Slovenije brez podeželja ni, slovenski kmetje imate izjemno pomembno vlogo v družbi, ste pridelovalci hrane, skrbniki raznolikosti slovenske krajine in pomembni sooblikovalci naravnih virov. Znanje, podjetnost, kreativnost in povezovanje morajo postati gonilo napredka slovenske pridelave in predelave hrane ter podeželskega prostora, še pravi ministrica Aleksandra Pivec.

Tako kot prejšnja leta v Gornji Radgoni obiskovalce in razstavljavce zdaj prek spleta nagovarjajo tudi predstavniki kmetijsko-gozdarske zbornice, zadružne zveze in organizatorja. Predsednik Kmetijsko-gozdarske zbornice Cvetko Zupančič je vesel, da sejem poteka vsaj v spletni obliki, ker da bo tudi tako zbornica predstavila svoje delovanje, obenem pa si ne predstavljajo, da bi eden največjih dogodkov v Sloveniji usahnil. Predsednik Zadružne zveze Slovenije Borut Florjančič je izpostavil, da bodo tudi v spletni obliki lahko predstavili dosežke in nagrajence, predsednik uprave Pomurskega sejma Janez Erjavec pa je spomnil, da se kljub vsemu niso povsem odrekli varnemu osebnemu druženju. Zato bo del letošnje Agre tudi v živo v obliki Festivala dogodivščin v Gornji Radgoni od 25. do 27. septembra. Na Pomurskem sejmu dodajajo, da bo spletna Agra živa vsaj pol leta, predstavljala bo ponudbo razstavljavcev s področja kmetijstva in živilstva, možnosti sodelovanja s strokovnimi in panožnimi organizacijami ter nove projekte, ki so usmerjeni v rast samooskrbe in v trajnostni turizem. Posebne pozornosti bodo deležni nagrajenci mednarodnih ocenjevanj kakovosti mesnih, mlečnih izdelkov, brezalkoholnih pijač, vin, medenih pijač, medu in embalaže. “Vsebine se bodo dopolnjevale, zato vas vljudno vabimo k večkratnemu obisku. Na novosti, strokovne poudarke in zanimivo dogajanje pa vas bomo tudi sproti opozarjali …”