“Konzervo” bodo prelevili v sodoben center za kulturo

Občina Lendava je za namen najprej Mednarodnega kulturnega centra, sedaj sodobnega centra za kulturo kupila nekdanjo stavbo blagovnice, za slabih 800 tisoč evrov (dolgoročno posojilo z odplačilno dobo 10 let). Investicija obnove je ocenjena na 3,5 milijona evrov, kar pomeni, da bo občina za prenovo zgradbe skupno porabila okrog 4,3 milijone evrov.
Najprej 800 tisočakov za nakup zgradbe nekdanje blagovnice, ki se je z “konzervasto” fasado že od nekdaj težko zlivala z Glavno ulico in s pripadajočim starim mestnim jedrom, sedaj pa še 3 milijone evrov in pol za celovito prenovo. Obnovljeni objekt bo tako postal sodoben center za kulturo. Popolnoma prenovljeni objekt, za katerega bi odšteli skupno 4,3 milijone evrov, bi svojemu namenu po prvotnih načrtih lahko bil predan leta 2020.

Že sicer pa bo objekt nekdanje blagovnice en izmed večjih arhitekturnih preureditev, kar se tiče zgradb v starem mestnem jedru. Objekt bi bil namenjen javnim vsebinam, kot so “sodobna knjižnična dejavnost ter večnamenski prostori, ki bodo dopolnjevali gledališko dvorano in nudili možnosti za razvojne vsebine,” so zapisali na Občini Lendava. Po prvotnih načrtih naj bi se tja preselila tudi glasbena šola, a po novem tega v načrtu naj ne bi bilo.

Večina občanov se seveda pogosto sprašuje kaj se bo zgodilo z zunanjo “konzervasto” fasado. Včeraj smo prejeli zanesljivo informacijo, da se bo le-ta demontirala, na stavbo pa se bo namestila fasada iz drugačnih materialov. Po nekaterih novih zamislih naj bi se na strehi stavbe uredila atraktivna terasa z lepim pogledom na staro mestno jedro, ki bi lahko ponujala možnost za gostinsko in turistično dejavnost. Izhodišče za prenovo je še vedno maketa, ki si jo lahko ogledate v spodnji fotogaleriji: