Komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja ter župan odgovarjajo …

V Slovenskih novicah, v Mladini in na portalu Nova24 TV so se, kot smo poročali na naši spletni strani, pojavili članki, ki pišeta o zaposlovanju sorodnikov župana občina Lendava, Antona Balažka. Komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja ter župan Občine Lendava so včeraj na občinski spletni strani odgovorili na očitke, katere spodaj objavljamo v celoti.
“V Občini Lendava se kadrovska politika, ki je v pristojnosti Občine, udejanja preko Komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja, ki jo je imenoval Občinski svet Občine Lendava. Komisija dela redno, odgovorno in zavzeto, župan Občine pa pri njenem delu praviloma ne sodeluje. Enako zavzeto in odgovorno dela tudi občinski svet, ki odločitve praviloma sprejema z veliko večino glasov. Zastopanost v občinskem svetu pa je odraz volje volivcev.

Sorodniki župana, razen hčere, niso zaposleni v javni upravi, javnih zavodih ali javnih podjetjih, kjer bi občina ali župan odločali o tem, koga bodo zaposlili. To pomeni, da gre za domneve, ki ne temeljijo na konkretnih dejstvih, kar bi opravičevalo poseg v njihovo zasebnost.

Postopek imenovanja ravnateljice javnega zavoda Vrtec Lendava je vodil Svet zavoda od javnega razpisa do imenovanja. Prijavljena je bila samo ena kandidatka, hči župana, ki je izpolnjevala pogoje in je njena izbira logična posledica tega dejstva. Tudi sicer ima Občina v svetu zavoda Vrtec Lendava le dva od enajstih predstavnikov in njuna vloga ni odločujoča. Zakonitost odločitve so preverili pristojni organi in niso ugotovili nepravilnosti.

Soproga župana se je za podjetniško pot odločila nekaj let pred imenovanjem župana in nikoli ni poslovala z Občino Lendava, kar bi bilo sporno in nesprejemljivo. Javni zavodi se na podlagi postopkov javnega naročanja odločajo s kom bodo poslovali. Zadevo so preverile tudi pristojne inštitucije, ki niso ugotovile nepravilnosti oziroma nezakonitih ravnanj.

Sin župana je zaposlen pri podjetju Čistilna naprava Lendava, d.o.o., ki pa ni javno podjetje. Občina ima v njem le manjšinski (četrtinski) delež, ki ji ne omogoča pomembnejšega odločanja, še manj pa vpliva na njeno vodenje, kadrovanje in poslovne odločitve.

Na podlagi javnega poziva je bilo upravljanje razglednega stolpa Vinarium Lendava s 1. 9. 2015 preneseno na Turistično zvezo Lendava vabi. Slednja povezuje lokalne turistične dejavnike in subjekt javnega prava. Po podatkih, ki so dostopni tudi javnosti, razgledni stolp ni imel in nima direktorja. V Turistični zvezi Lendava vabi je zaposlen županov zet, ki zaseda delovno mesto informatika; odločitve o zaposlitvah sprejema Turistična zveza Lendava vabi.

Župan svoje delo opravlja korektno, svoj mandat želi zaključiti, kar pomeni, da so trditve o načrtovanem odhodu na Madžarsko neresnične.

Z objavo namere Občine Lendava, da pristopi k projektu kandidature za Evropsko prestolnico kulture 2025, so se pojavili poskusi diskreditacije Občine v javnosti in v tem kontekstu vidimo tudi očitke glede spoštovanja pravnih in demokratičnih norm v Občini Lendava. Občina in župan sprejemata javno izražanje mnenj, saj predstavljajo pomembno obliko demokracije, hkrati pa pričakujejo, da je le-to objektivno in korektno.”

 • Berto

  Kaj je zdaj to. Nobenega komentarja. Co fek še spi.

 • Skopuh

  To ne bo dovolj takšnemu, ki v rumeni tisk pošilja subjektivne informacije. Ne bo odnehal. Ste se vprašali zakaj so to samo trije mediji objavili? Nova24 in Slovenske Novice? Ker so drugi objektivni in ne objavljajo vsak drek samo da bo branost.

  Ne trdim, da je vse lepo in prav. Ampak za svoja razmišljanja nimam dokazov. Zato v medije dajati take stvari ni korektno. Če bo kdo sedaj dobil plus, je to župan. Zakaj? Ker se je površno nekdo spravil to v medije davati. Da ima zamero do župana je vidno po tekstu. Denimo imeni otrok ni prikazal. Prikazal ni tudi ostalih domnevnih ljudi. Na hitro je napisal toliko da naredi bum efekt in kaznuje glavnega. Vendar ni. Sedaj izpade vse to neumno, čeprav….

 • komentator

  Popravek izjave glede g. Damjana…http://sobotainfo.com/novica/politika-gospodarstvo/razgledni-stolp-vinarium-z-novim-direktorjem/117580; http://stara.lendavainfo.com/nov-direktor-razglednega-stolpa-vinarium-lendava/#.VxskGke0nIA Damjan ni informatik na turistični Zvezi ampak direktor! “Tudi na razglednem stolpu Vinarium se je zgodila kadrovska sprememba, in
  sicer pri vodstvu stolpa. Od 1. Septembra 2015 je tudi uradno vodilni
  stolček razglednega stolpa zasedel Miha Kovačič in ga,
  kot prvi direktor stolpa, grel skorajda do konca minulega decembra.
  Takrat so v podpis prejeli nove pogodbe, za leto 2016, katere pa Kovačič,
  zaradi (neuradno) notranjih nesoglasij ni sprejel, najemnik oz.
  upravnik razglednega stolpa Vinarium pa je tako bil primoran poiskati
  novega direktorja. To je postal Damijan Hozjan, sicer prokurist podjetja Vedi d.o.o., iz Glavne ulice 11.”

  Evo Berto…prvi komentar nepravilne izjave za medije!

  • komentator

   še to “Upravnik razglednega stolpa Vinarium je na mesto direktorja imenoval
   Damijana Hozjana, sicer prokurista podjetja Vedi d.o.o. iz Lendave.” Nikjer ne piše informatik…

 • kompas

  Jaz pa sem papež!! Komisija za mandatna vprašanja obstaja samo na papirju, v resnici pa poveljuje Šerif, Bala-šejk Tone. Ne samo na občini in v občinksih organih, ampak tudi na vseh zvezah in društvih. Če ni kot pravi vsemogočni, boste zamenjani ali ne bo sredstvev. Enostavno je. LP v prelepo Lendavo.

  • natolcevanje d.o.o.

   Imaš za svoje trditve kakšen dokaz mogoče? Prilimaj nam prosim…

   • kompas

    Kakšna je vloga občinskega sveta, še posebej članov županove liste če jim župan pove za koga je potrebno dvignit roke. Bolj natančno, potrditev novega direktorja Galerije-Muzeja leta 20xx.
    Zakaj misliš, da je go. Šimonka odstopila oziroma ni htela več opravljat dela? Ni se strinjala z županom in je ta znižal sredstva. Imeli smo odlično direktorco, zdaj se zahvalite županu za super kulturni program.
    Ideja Svet Mladih je bila od g. Kasaša, dečko je na mestu in ve kaj bi rad počel in kako. Kandidiral za župana, program Sveta Mladih ni bil po volji župana ga je ta zamenjal in obtoževal da zavod ni opravljal svoje funkcije.
    Društva oddajajo vsako leto enake prijave, enaka poročila in na občini tega sploh ne ugotovijo. Se pravi noben ne prebira poročil in odobri javna sredstva. Seveda, tega ni potrebno delat ker je vse dogovorjeno.
    Lahko bi še navedli kak primer. Turizem, itd.
    Zakaj občani nismo obveščeni o kadrovanju občine? Zakaj se občinske seje ne snemajo? Me prav zanima kako bo gospod Romeo Varga prenašal župana.

  • nebodigatreba

   Večina, ki res pozna te zadeve, se bo strinjala s tem!

 • fekcoj

  Ni potrebno biti strokovnjak, da ugotoviš, kdo stoji za tem. Župan ima veliko sovražnikov, ki si jih je nakopal. Večinoma se oni s tem ne ubadajo ali dlje sploh ne gredo. Kdo pa so vroči kandidati za pošiljanje, je znano. Bolj kot po lendavskem bograču mi tukaj diši, da je to plod ene osebe, ki težko oprošča in politiko jemlje osebno. Imensko ga ni potrebno predstavljati, tudi sam si z objavo imena ne želim spuščati v sodne zadeve. Osebo dobro poznam, zato bi se rad izognil konfliktom.
  Ista oseba stoji za prijavami v primeru EKO PARK in podobnimi. Briljatno, vendar vsakič tudi površno. Da se ne potrudi dovolj mi ni jasno. Bolj kot se bojim maščevanja župana se bojim samo še te osebe, ker je izredno maščevalnega tipa. Župan bo po mandatu zagotovo odšel. To pomeni, da je ta oseba uspela. Vendar ni. Želi si trpljenja in strmoglavitev, da bo boleče. Navsezadnje to ni dobro za Lendavo. Potrebno je najti človeka, ki bo adekvantna zamenjava in kateremu bodo ljudje zaupali. Oseba z avtoriteto in znanjem. Namreč lahko župan že jutri odstopi. Vprašanje je le, kdo bo ga nadomestil uspešno. Nekateri ljudje bodo ostali zakoreninjeni v svojih položajih, le glave ne bo. Vi se sploh ne zavedate resnosti stanja. Boljša prihodnost ne stoji za tem, kar vam ena oseba prodaja. To je odstop župana. Veliko več bo treba. Edina možnost za boljšo prihodnost so naši pogumni svetniki. Ne pa nasprotniki župana. Oni vas slepijo in so zahrbtni še stokrat bolj kot … Zato naši spoštovani občinski svetniki, vi ste naše upanje. Ne ozirajte se na razne facebook debate, kjer pritiskajo na vas in vas ponižujejo. Delajte, kar je prav. Vi ste naše zadnje upanje, ne pa podpisniki kvazi peticij.

  • terezija korošec

   Pametnjakovič ali plačanec???;to je tu vprašanje…

 • nadia

  Zajam ponuda sa 2% u 48 ruda: nadiat.375@gmail.com

  Pozdrav Nudimo kredite za pojedince i tvrtke na godišnjoj stopi 2%, uz veću brzinu i pouzdanost od 1000 € do 1.000.000 €. Možete dobiti 72 sati zahtjev za kredit za korištenje protokola. Sve je moguće, tako ligne.si posuditi novac bez napuštanja doma. E-mail: nadiat.375@gmail.com

 • dead city

  Šele zdaj nam je lahko žal, da je Korneliji Baša zmanjkalo 300 glasov.

 • nebodigatreba

  Naj ne laže!!! Vemo, kako se kadruje! In kdor se mu zameri, ta je odpisan, ne glede na sposobnost. Prav tako njegova hčer izvaja mobing med zaposlenimi v vrtcu. Zgleda, da je to njihova “specialnost”!

 • bistvo

  bla, bla, bla po slovensko
  Balažek je izgubil kredibilnost pred celo državo, nihče njegovim političnim pravljicam o lendavskih Butalcih ne verjame, vsi vemo, kako to gre po domače.
  Bistveno vprašanje: Kateri politik ali gost se bo zdaj hotel fotografirati z njim pred stolpom in z direktorjem stolpa?

 • dead city

  Osramotil je sebe in celotno občino. Ker bodo novinarji to zadevo vedno pogrevali ob omembi Lendave in EPK-ja, nas bo sramotil še dve leti ali pa bo odstopil, druge ni.

 • KORRRREKT

  Župan je korekten, mi smo pa nekorektni.
  Ali pa obatno, KOREKTNO je NEKOREKTNO, nekorektno je korektno in obratno

 • Miha

  Laž na laži od profesionalnih lažovov. Preveč našega denarja so že požrli lopovi kravatarski. Nagnati jih, ker so v sramoto našega mesta kjer koli se bodo pojavili.

 • Terezija

  Kašne fore;pajade bom povedala,da sem vsem v familiji zrihtala posel…