VIDEO: Kolesarsko potepanje po lendavski vinski cesti

Kolesarjenje po cestah in poteh mimo vinogradov je pravi užitek, ki nudi ne le čudovite razglede, ampak tudi prijetne postanke, kjer vam bodo domačini ponudili najboljše iz svojih kleti. Kolesarsko potepanje po vinsko-turistični cesti Lendavske gorice ima poseben čar zaradi ponudnikov vina, pri katerih lahko sestopite s kolesa ter si ogledate njihovo vinsko klet, vinograd ter se naužijete razgledov. Da vam bo vzpon med vinograde lažji, se lahko po vinskih cestah zapeljete tudi z električnimi kolesi.
Posamezne vinske kleti oziroma vinotoče povezuje najvišji razgledni stolp v Sloveniji, Vinarium Lendava, od koder seže pogled v štiri dežele, obenem pa se lahko ozrete po tradiciji lendavskega vinogradništva in vinarstva. Vinarji in vinogradniki s tega območja sodelujejo v promocijski kampanji vinsko-turistične ceste, kjer je njihova vinska kapljica dobila še dodatno razsežnost: “oplemenitili” so jo tudi z digitalno različico in domače vinarje ter vinogradnike predstavili skozi video predstavitve na spletu.

V promocijski kampanji “Vinarium – pogled na vinorodno območje Lendave” je bilo ustvarjenih deset videoposnetkov, ki predstavljajo posamične vinarje v njihovem domačem okolišu: Vino Kelenc, Vina Magdič, Vina Kleiderman, Vina Smej, Hiša vina Cuk, Zoknjak Winery, Galwine, Rozmanwine, Lendwines in Vina Krampač. Njihovi vinogradi krasijo pobočja Lendavskih in okoliških goric, ki se raztezajo v skupni dolžini 9 kilometrov: od Pinc, čez Dolino, Čentibo, Lendavo do Dolgovaških goric nedvomno veljajo za najbolj strnjeno slovensko vinorodno območje, kjer so ozke in dolge parcele zasejane s trto v smeri strmine. Za Lendavske gorice je značilno, da se grozdje prideluje na malih površinah strmih vertikalnih vinogradov in vino hrani v številnih starih vinskih kleteh. Lendavska vina bi lahko opisali kot pretežno suha vina z izrazito sortno cvetico. Karakteristična vinska sorta je laški rizling, nežno vino

A še preden se boste podali na kolesarsko potepanje po Lendavskih goricah, opozorilo o varnosti in pravi meri uživanja alkohola ne sme biti odveč, saj je promocija varnega in zdravega kolesarjenja na prvem mestu.

Vabimo vas, da se zapeljete skozi zgodbo lendavske vinsko-turistične ceste skozi omenjene predstavitve vinarjev, ki v lepem vremenu očara z barvitim ozadjem jesenske kulise!

Prvih pet videoposnetkov: (zvok vklopite v spodnjem desnem kotu predvajalnika)