Kolesarske poti, ki jih morate preizkusiti!

Da je naše bližnje in daljnje območje več kot odlična izbira za kolesarjenje najbrž ni treba posebej razlagati. V članku vam predstavljamo kolesarske poti, ki bi jih kot kolesarski navdušenec ali pa tudi kot priložnostni kolesar vsekakor morali preizkusiti. Članek nastaja ob pomoči Kolesarskega kluba Lendava. Predstavljamo vam pet krožnih poti!
Kot prvo kolesarsko pot, predstavljamo progo Lendava – Pince Lendava. Gre za 17-kilometrsko vožnjo, ki nas vodi tako po urbanem, kakor tudi po naravi. Proga je povsem cestna, iz česar izhaja, da jo lahko prekolesarijo tudi tisti najmanj vešči, a ta hkrati ne zahteva posebnega napora. Naša začetna in končna točka so Terme Lendava. Trasa nas iz Lendave vodi proti naselju Čentiba, za tem nadaljujemo pot proti Dolini. Od tam nas čaka vožnja med polji, na levi strani pa lahko uživamo ob ogledu gričevnatega predela z vinogradi in za tem sledi prihod v Pince. Naša pot se nadaljuje v smeri mejnega prehoda, a pred slednjim zavijemo desno v smeri pomurskega kraka avtoceste čez nadvoz v naselje Pince-Marof in za tem čez most do naselja Benica. Ko zapuščamo Benico je pred nami dolga ravnica, ki jo krasi pravi panonski pogled proti Petišovcem, kamor tudi zavijemo. Pot uberemo čez naselje in se držimo glavne ceste, kolesarimo mimo rafinerije Nafte in prispemo v naselje Trimlini. Tokrat ne ovinkarimo in se držimo glavne ceste čez naselje, ko v daljavi že vidimo našo izhodiščno točko, Terme Lendava. Izkušeni kolesarji boste pot prevozili v dobrih 45 minutah in “pokurili” okrog 450 kalorij!

Druga kolesarska pot, znova gre za krožno pot, je nekoliko zahtevnejša, vsaj kar se kilometrine tiče, saj je triinpolkrat daljša. V šestedesetih kilometrih cestne poti boste uživali ob pogledu v naravo, pot pa je primerna za povprečnega rekreativca. Iz Lendave po Glavni ulici krenemo proti naselju špargljev, Dolgi vasi, kjer zavijemo proti Mostju in Genterovcem. V naselju Genterovci na montažnem krožišču nadaljujemo pot proti sosednji občini Dobrovnik, ko v Dobrovniku v krožnem krožišču zavijemo desno proti eni izmed najmanjših slovenskih Občin, Kobilju. Tam uberemo pot proti Motvarjevcem, kjer zavijemo levo v breg. Gre za pot, kjer praktično ne zavijamo nikamor, se držimo glavne ceste. Ob poti se lahko ustavimo na počivališču in uživamo v razgledu ter nadaljujemo pot-spust proti Bukovnici, kjer se prične nekoliko ovinkasta pot, ki nas popelje do Bogojine, tam pa pot nadaljujemo do Hrašic, mimo Gančanov, Renkovcev in Turnišča, kjer zavijemo v Nedelico in nadaljujemo pot do Velike in za tem še do Male Polane. Peljemo se čez naselje Kapca in se priključimo na glavno cesto v smeri Lendave. Povprečen rekreativec bo z nekaj postanki pot prevozil v dobrih treh urah ter porabil 1.550 kalorij.

Kot tretjo kolesarsko pot predstavljamo pot iz ravnice do Goričkega. Gre za progo, ki tokrat ni povsem krožna -lahko bi rekli da je sestavljena nekako iz dveh krožnih poti. tukaj opis ne bo tako podroben, saj pot prečka veliko število naselij, vas pa bomo kljub temu usmerili na “bolj grobo.” Gre za pot, ki jo dober rekreativec prevozi v približno treh urah in ki “da dol” skorajda 2.000 kalorij (1.900 če smo natančnejši). Pot je do Motvarjevcev enaka ko pri prejšnji poti, s to razliko, da v Motvarjevcih peljemo proti Prosenjakovcem, slednje prevozimo in se obrnemo proti naselju Selo ter se čez Čikečko vas vrnemo nazaj v Motvarjevce kjer se obrnemo proti Bogojini, ter nadaljujemo proti Strehovcem in Dobrovniku. V Dobrovniku nas čaka le še pot proti izhodiščni Lendavi.

Četrta kolesarska pot nas tokrat vodi čez mejo, natančneje na sosednjo Hrvaško. Gre za kolesarjenje po gričevnati međimurski vinski cesti. Štartamo v Lendavi in se na Hrvaško podamo preko mejnega prehoda Petišovci – Mursko Središče kjer na prvem križišču takoj čez mejo v Murskem Središću uberemo pot mimo Hlapičine proti Svetem Martinu na Muri. Tam peljemo naprej proti Grabrovniku ter nadaljujemo naravnost, kjer v daljavi opazimo mejni prehod Bukovje – Gibina. Pot seveda ne nadaljujemo proti mejnemu prehodu, temveč pred slednjim zavijemo levo in nadaljujemo pot po glavni cesti, ki nas čez naselje Jalšovec vodi do Štrigove. Ko se v štrigovi pripeljemo do križišča “Y”, zavijemo levo, vnovič uberemo pot po glavni cesti, mimo Železne gore, Prekope, Lopatinca do Šenkovca, kjer znova na “Y” križišču uberemo pot na levo, torej do Mačkovca, Žiškovca ter Vratišinca nazaj v Mursko Središće, kjer pa nas že čaka mejni prehod in znana pot do Lendave. Za sprostitev lahko izberemo pot čez Pince. Trajanje vožnje je okrog 3 ure, izgubili pa bomo okrog 1.900 kalorij.

In za danes še zadnja, peta kolesarska pot, vodi na sosednjo Madžarsko. Tokrat bomo ubrali pot iz Lendave mimo Čentibe, Doline in Pinc do mejnega prehoda. Prestopimo mejo Pince – Tornyiszentmiklós in na večjem križišču uberemo pot proti naselju Dobri (zavijemo levo). V naselju Dobri zavijemo desno pri zadnjem križišču, kjer nas čez trenutek čaka novo križišče kjer zavijemo levo. Držimo se nekaj kilometrov glavne ceste, ko v križišču tik ob cerkvi po nekaj kilometrih zavijemo desno. Držimo se omenjene stranske ceste, kjer nas čaka nekaj vzponov, pa ovinkarjenja, ko po nekaj krepkih kilometrih znova pridemo do križišča kjer zapeljemo čez glavno cesti, naravnost. Pripeljemo se do naselja Bázakerettye, za tem pa se držimo poti proti Kistolmaácsuter zapeljemo proti mestu Letenye. Tam se držimo smerokazov proti naselju Muratka, ter nadaljujemo pot proti Dobriju, od koder sledi še samo pot v Slovenijo. Pot je dolga 73 kilometrov, izgubili pa boste nekaj čez 2.000 kalorij.