Kolesarji: 1.241 kršitev

Mesec maj je tradicionalno posvečen opozarjanju na večjo varnost kolesarjev, zato je med 17. in 30. majem 2021 potekala nacionalna preventivna akcija. V tem času so policisti izvajali poostren nadzor nad kršitvami kolesarjev, preverjali pa so tudi ravnanja drugih udeležencev do kolesarjev. Nacionalno preventivno akcijo sta skupaj izvajala Agencija za varnost prometa in Policija.
V štirinajstdnevni preventivni akciji za večjo varnost kolesarjev so policisti ugotovili nekaj več kot 1.200 kršitev. Policisti so ugotovili 1.241 kršitev kolesarjev, med vozniki motornih vozil pa 204 kršitve, s katerimi so vozniki ogrožali varnost kolesarjev. Od skupno 1.445 kršitev so v 1.020 primerih izrekli opozorila. 49 kolesarjev je vozilo pod vplivom alkohola.

Kolesarjenje je v vzponu, z vedno večjim številom kolesarjev pa narašča tudi njihova ogroženost. Vozniki motornih in enoslednih motornih vozil jih namreč velikokrat spregledajo, kar lahko vodi v nastanek prometne nesreče in hudih poškodb. Kolesarji sodijo med bolj ranljive skupine udeležencev v prometu, zato kolesarje ter vse voznike pozivamo k upoštevanju cestnoprometnih pravil in odgovornemu vedenju v prometu.