Kolegi obiskali najstarejšega živečega policista v Pomurju

V torek, 31.decembra 2019, ko smo zemljani praznovali prihod novega leta 2020, je Jože Žabkar iz Moščancev v občini Puconci imel dvojni razlog za praznovanje. Najstarejši živeči pomurski policist je namreč prav na Silvestrovo praznoval tudi visok osebni jubilej – 99. rojstni dan in glede na njegovo splošno stanje bo konec leta obeležil okrogel življenjski jubilej – 100. letnico. Tokrat pa ga po prespanih praznikih, je ob 99. rojstnem dnevu obiskal in mu čestital vodja Sektorja uniformirane policije PU Murska Sobota, Borut Kocet, skupaj s članoma Kluba upokojenih delavcev MNZ Maksa Perca, Marjanom Horvatom in Igorjem Klaričem. V prijetnem klepetu je beseda nanesla na obujanje spominov, saj se je gospod Žabkar upokojil leta 1979 in bil policist 33 let. Vsi gostje so Žabkarju zaželeli še obilo zdravja in zadovoljstva.
Jožef Žabkar, ki je bil rojen 31.12.1920 v Kužišču pri Krškem, živi v Moščancih na Goričkem, kjer je v družbi svojih bližnjih tudi obeležil častitljivo obletnico. Ob obisku predstavnikov PU Murska Sobota ter upokojenskega policijskega kluba, smo med drugim izvedeli, da je Jožef Žabkar v organih za notranje zadeve delal od 1. aprila 1948, ko je kot policist v civilu bil poslan na postajo milice v Moščance. Kmalu zatem je končal enoletno policijsko šolo v Begunjah, leta 1950 pa je bil premeščen v Šalovce, najprej kot namestnik komandirja, zatem kot komandir postaje. Vmes je bil za dve leti premeščen na postajo v Gornje Petrovce, do leta 1977 pa je delal kot komandir v Moščancih. Zadnje leto in pol pred upokojitvijo je delal v stalni službi – današnji OKC, na Policijski upravi Murska Sobota, julija 1979 pa se je upokojil in že 40 let uživa zaslužno pokojnino.

Slavljenec se rad spominja prehojene poti, dogodkov in ljudi, čeprav je bilo včasih treba biti kar 24 ur na patrulji, miličniška služba pa se je takrat opravljala le peš. Obhodi so bili še na meji z Avstrijo, saj so mnogi v želji za boljšim življenjem bežali na zahod, to pa je takratna oblast preprečevala. Hujših zločinov sicer takrat še niso poznali, najbolj stresno in napeto je bilo, ko so morali varovati takratne davkarje, ki so od bogatih kmetov jemali pridelke, žito, viške hrane. “Težko ti je bilo pri srcu in v duši, ko si moral to opazovati, saj smo se na Goričkem takrat vsi med seboj poznali,” pravi Jože, ki je ponosen, da je takrat miličniški poklic bil zelo spoštovan, in dobro plačan, kar danes ni primer.

Kot nam je povedal predsednik kluba Marjan Horvat, Klub upokojenih delavcev Ministrstva za notranje zadeve “Maksa Perca” Murska Sobota šteje 130 članov, ki se srečujejo nekajkrat letno na družabnih, športnih ali drugih srečanjih. Letni pregled dela se realizira z vsakoletnim zborom članov ko se tudi načrtujejo aktivnosti za naslednje koledarsko leto. “Za leto 2020 je ena izmed aktivnosti tudi posebna pozornost najstarejšim članom kluba. Med člani kluba imamo tudi šest starejših od 90 let (štirje člani: Jožef Žabkar, Jože Kos, Milo Cizej, Vili Peček, in dve članici (Anica Domjan in Tončka Mekuš), v tekočem letu jih bo še nekaj. Naš najstarejši član med policijskimi upokojenci je Jožef Žabkar, ki mu konec leta pripravljamo posebni obisk ob stoletnici,” je še dodal Marjan Horvat.