Kočijaški dnevi v dvorcu Rakičan

V dvorcu Rakičan, od nedelje do današnjega torka poteka tridnevna prireditev “Kočijaški dnevi v dvorcu Rakičan,” v sklopu katere se bo odvil bogat program na temo kočijaštva in konjeništva.
Obiskovalci si lahko med drugim zapeljejo z novo kočijo, ogledajo kočijaško razstavo in preskusijo v jahanju grajskih konj. V okviru večdnevnega dogodka, je bil namreč v nedeljo, 23.6., odprt na novo vzpostavljen “Razstavno – doživljajski kočijaški center,” v katerem je na ogled kočijaška razstava, »Kočije skozi čas«, ki obsega zbirko raznolikih kočij in predstavitveni film o zgodovini razvoja kočij. Razstavni prostor, kočijaška zbirka in sodobna kočija 21.stoletja, so plod čezmejnega sodelovanja v okviru projekta Horse Based Tourism – HBT, sofinanciranega s strani Programa sodelovanja V-A Interreg Slovenija – Madžarska.

Projekt združuje prizadevanja štirih organizacij na področju razvoja in promocije trajnostnega turizma osnovanega na kočijaškem in konjeniškem turizma, ki obiskovalce in turiste vabi k odkrivanju naravne in kulturne dediščine programskega območja v novi kočiji 21.stoletja. V vlogi vodilnega partnerja nastopa organizacija Nazaj na konja s sedežem v Konjeniškem parku Starošince, madžarska Fakulteta Georgikon, Muzej Helikon, ki se nahaja v neobaročni palači Festetics ob Blatnem jezeru in RIS Dvorec Rakičan, pa delujejo kot projektni partnerji.

Projekt odgovarja na izziv, kako povečati privlačnost programskega območja z razvojem inovativne turistične ponudbe, ki sloni na ohranjanju, varstvu, promociji ter posebni skrbi za naravno in kulturno dediščino v čezmejni regiji. Partnerske organizacije, ki že vrsto let delujejo na področju turizma in konjeništva, v okviru projekta razvijajo 15 inovativnih programov doživetij ter s tem spodbujajo nastanek privlačne čezmejne turistične destinacije. Z željo po uporabi CO2 nevtralnih transportnih sredstev pri potovanjih, bodo v okviru projekta razviti trije različni modeli sodobne kočije 21. stoletja, s poudarkom na okolju prijaznih pristopih, pri čemer je eno izmed sodobnih kočij razvil tudi RIS Dvorec Rakičan.