Ko žuram, ne furam! Slovenija tudi poleti piha 0,0!

Maturantje in študentje so z junijem zaključili z obiskovanjem šolskih predavalnic. Po uspešno zaključenemu šolanju bo nastopil čas sprostitve, počitnic in poletnih zabav. Na žalost pa je to tudi čas, v katerem se zgodi veliko prometnih nesreč pod vplivom alkohola. Zato želijo z akcijo na Facebook skupnosti Slovenija piha 00 (@slovenijapiha00) mlade opomniti, naj ne sedajo za volan opiti, temveč poskrbijo za varen prevoz domov.
“Konec šolskih obveznosti pomeni za šolarje in študente čas zaslužene sprostitve in zabave. Mladim želimo prijetno in zabavno poletje, v katerem se bodo spočili in nabrali dovolj moči za nove izzive ter hkrati poskrbeli za odgovoren prevoz iz zabav. Zato jih bomo v mesečni akciji na Facebook strani Slovenija piha 0,0 povprašali, kam se bodo poleti odpravili na zabave in prireditve, kako se bodo zabavali ter kako bodo poskrbeli za varno pot domov. Akcija bo potekala do 18. julija, ko bomo 10 mladih, sodelujočih v akciji, obdarili s čisto novimi zvočniki JBL.”

Po podatkih Agencije za varnost prometa so v letu 2017 največ prometnih nesreč pod vplivom alkohola povzročili vozniki v starostni skupini med 25. in 34. letom starosti. Prav tako so vozniki iz iste starostne skupine povzročili največ nesreč s smrtnim izidom, (11 umrlih in 27 hudo telesno poškodovanih).

Prav leto 2017 je bilo najuspešneje

Kot lahko razberemo, je bilo leto 2017 z vidika števila prometnih nesreč in posledic najuspešnejše do
sedaj. Izboljšanje stanja varnosti cestnega prometa v primerjavi z letom 2016 je vidno skoraj v vseh
zgoraj navedenih kategorijah. Število umrlih v preteklem letu je bilo najmanjše v zadnjih 60 letih.

V letu 2017 beležimo 1,9 % manj prometnih nesreč in 4,8 % manj prometnih nesreča s poškodbami in
smrtjo kot v letu 2016. Največje zmanjšanje beležimo ravno pri številu umrlih, saj je v letu 2017 umrlo
kar 20,0 % manj udeležencev kot v letu 2016. Pri številu hudo telesno poškodovanih beležimo minimalno
povečanje (1 hudo telesno poškodovan več kot v 2016), pri lažje telesno poškodovanih pa ponovno
zmanjšanje za 6,6 %.