Kmetje prve žetve že opravljajo, letina boljša kot lani

V teh dneh se je začela žetev ječmena, kateremu, kot pravijo kmetje, kaže bolje kot lani, povsem drugače pa bo najbrž s pšenico, ki bo dozorela čez nekaj dni. Težava so padavine, katerih je bilo izjemno malo, kar je na slednji pustilo posledice. Stroka napoveduje skromnejšo in po kakovosti slabšo letino.
Kmetovalci so že sredi žetve prvih poljščin. Trenutno poteka žetev ječmena, zelo kmalu bo sledila žetev pšenice. Že dlje časa se, zaradi nizke cene pšenice poseje bistveno več ječmena. Prvi požeti klasi ječmena kažejo, da so zrna debelejša in kakovostnejša kot lani. Bistveno drugače pa bo, kot kaže, s pšenico. Letošnji pridelek bi lahko bil celo za 30-odstotkov manjši. V minulih petih mesecih smo na območju Pomurja zabeležili le 91 litrov dežja na kvadratni meter, kar je zgolj ena tretjina potrebnih padavin, da bi pšenica normalno in kakovostno dozorela.

Mnogi znova stavijo na namakalni sistem, katerih pa je ekstremno malo oz. jih praktično ni. Poznavalci pravijo, da bi potrebovali vsaj vsaj 15.000 hektarjev namakalnih sistemov. Največ bo tukaj morala pristaviti država, saj za dovoljenje za namakanje potrebuješ nerazumnih 6-8 let. Odkupna cena pšenice je trenutno še sicer neznanka, saj se bo žetev pričela ta vikend oz. v začetku prihodnjega tedna, kmetje pa bi bili zadovoljni, če bi odkupna cena bila za vsaj deset odstotkov višja. Eno so seveda želje, spet drugo ponudbe in povpraševanja, a se to kot kaže najbrž ne bo zgodilo.

Kmetijski inštitut je namreč že izračunal, da so letošnji stroški za pridelavo pšenice letos 148 evrov na tono. Lani so za tono kakovostne pšenice kmetje prejeli od 180-185 evrov. Pogajanja o ceni, ta so navadno precej ostra, bodo v ponedeljek v Murski Soboti, a je Agencija za varstvo konkurence že opozorila, da gre za kartelno dogovarjanje, to pomeni, da slednjih naj sploh ne bi bilo.

Zelo pomembno je, da žetev začnemo pravočasno. To je posebno pomembno pri pšenici, da ne izgubimo kakovosti. Ko je pšenica zrela, nam vsak deževni dogodek znižuje kakovost. Upoštevati je treba priporočila stroke, da je smiselno žeti tudi pri 14,5 do 15 odstotkih vlage, še posebno ob napovedih poslabšanja vremena.