Kmetijska zadruga Lendava bo letos odkupila od 50 do 60 ton laškega rizlinga, a težave ostajajo

Čeprav je sprva kazalo, da odkupa grozdja na našem območju letos ne bo, je Kmetijska zadruga Lendava naposled le napovedala, da bodo odkupili od 50 do 60 ton laškega rizlinga. To je mnogim dalo nekaj upanja za delo naprej, a se na našem območju še vedno srečujemo s kompleksno težavo, ki traja že dlje časa, saj je odkupa malo, ali pa ga sploh ni.
Kmetijski zadrugi Lendava je z velikimi napori uspelo najti kupca za od 50 do 60 ton laškega rizlinga, čeprav je sprva kazalo, da odkupa tudi letošnje leto ne bo. “Letos bomo odkupili samo vrsto laški rizling. Odkupili ga bomo predvidoma od 50 do 60 ton, cena pa bo 40 centov na kilogram plus DDV. Plačilo bo izvedeno mesec dni po opravljenem obračunu in sicer na način, da bo izplačanih 60-odstotkov zneska, 40-odstotkov zneska pa bodo lahko koristili do konca letošnjega leta v blagu v trgovini Kmetijske zadruge Lendava,” je dejal direktor Kmetijske zadruge Lendava, Silvo Lutar.

Odkup takšne količine je sicer kaplja v morje, manj ga je predvsem zaradi velikih vinskih viškov -pa ne zgolj doma, temveč tudi v tujini. Dolgoročne rešitve težav s presežki grozdja na našem območju že več let ni na vidiku, situacija pa v teh letih skorajda že dosega dno. Za nastalo situacijo seveda ne gre kriviti Kmetijske zadruge Lendava, temveč dejstvo, da je treg trenutno poln predvsem z vinskimi viški zaradi minule dobre letine ter situacije s koronavirusom. Če odkupovalcev ni, tudi sami pridelka nimajo komu prodati, torej ga tudi ne morejo odkupiti. Nekoliko lažje je trenutno tistim, ki vino prodajajo gostilničarjem.

Še vedno prevladuje mnenje, da je rešitev skupna vinska klet

Na vsakoletni odkup grozdja se že nekaj časa (več) ne gre zanašati, rešitev pa bi najbrž bila ustanovitev vinske kleti, po vzoru Ljutomera ali Gornje Radgone, kjer bi “nastajalo” vino pod svojo blagovno znamko in kamor bi domači vinogradniki lahko prodali svoj pridelek, so prepričani mnogi. Lendavska vina so cenjena in poznana. Lendavski župan Janez Magyar vidi rešitev v povezovanju malih in velikih vinogradnikov, a mora interes obstajati iz obeh strani. Lendavski vinogradi so se v nekaj desetletjih že skrčili za polovico, problematika je kompleksna, kratkoročne rešitve ni, do lastne blagovne znamke pa je še daleč.