Ključne za nadaljevanje spidveja v Lendavi so nove varnostne blazine, klub predvidoma s tremi vozniki

Lendavski Spidvej klub bo letošnje leto, kot kaže, imel tri voznike, ključne za nadaljevanje spidvej dogajanja v Petišovcih pa so nove varnostne blazine, saj obstoječih zaradi starosti kljub temu, da so sicer popolnoma funkcionalne, več ni mogoče homologirati. Pogovarjali smo se z Igorjem Kolenkom.
Ljubitelji petišovskega ovala na Rudarski ulici 60 bodo tudi letos prišli na svoj račun, če le bo lendavskemu Speedway teamu uspelo nabaviti nove zračne varnostne blazine v vrednosti okrog 40.000 evrov in hkrati, če bo to dopuščala epidemiološka slika. Čeprav so trenutno nameščene zračne blazine v zavojih povsem funkcionalne, pa so žal prestare, da bi lahko bile vnovič homologirane, kar dejansko pomeni, da so dobre le za treninge, za potrebe dirk pa nikakor več ne. “V primeru, da dobimo sofinancirane nove zračne blazine in v primeru, da bo to dopuščala epidemiološka situacija, bomo dirke lahko izvedli. Tudi mednarodne. Tuje zveze so namreč svojim voznikom prepovedale vožnjo na stezah, kjer ni homologiranih zračnih blazin. V našem primeru to pomeni, da moramo blazine zamenjati,” je dejal Igor Kolenko s Speedway teama Lendava.

Kot je dejal Kolenko, so pri lendavskem Speedway teamu državna prvenstva do sedaj reševali s t.i. nacionalnimi licencami za steze, sedaj pa nacionalna licenca za tuje voznike več ne velja. “In vnovič se vrnemo k blazinam. Homologacija za blazine velja sedem let, naše pa so starejše,” je dejal in poudaril, da je spidvejski lobi v svetu še vedno dovolj močan in takšne stvari forsirajo predvsem Angleži. “Speedway team Lendava je za nakup novih blazin že poslal vlogo na Fundacijo za šport in v primeru da dobimo naprošeni znesek sofinanciranja, smo s strani župana Občine Lendava prejeli zagotovilo, da bo Občina zagotovila preostali del zneska,” je še dejal sogovornik. “Vsi seveda upamo na uspešen zaključek investicije, a kdaj bo to, ne vemo. V kolikor bomo pri razpisu Fundacije za šport neuspešni, lahko na stezi v Petišovcih zgolj treniramo. V kolikor denar prejmemo, so blazine v Lendavi lahko v roku dveh tednov,” zaključuje Kolenko.

V primeru da bodo zračne blazine nabavljene, bi na petišovskem ovalu zagotovo lahko spremljali vsaj dve dirki, torej dirko državnega prvenstva in dirko na nivoju klubskega prvenstva, vso pravico pa bi imeli organizirati tudi kakšno mednarodno dirko. Spidvej team Lendava ima zagotovljenega enega voznika, to je 27-letni Dario Vugrinec, sicer Hrvat iz okolice Ludbrega, pogovori se zaključujejo tudi z domačinom (Petišovčanom) Daliborjem Botom, kot tretji voznik pa je Avstrijec Peter Luttenberger. Društvo ima med drugim tudi novega vzdrževalca steze in koordinatorja treningov, a ga bodo javno obelodanili takrat, ko bo vse urejeno.