Kljub trenutnemu stanju, domača tržnica pod kostanji prihajajočo soboto bo

V soboto, 28. marca 2020, bo med 9.00 in 13.00 v starem mestnem jedru Lendave potekala domača tržnica. Glede na vladni odlok prodaja živil na tržnicah ni prepovedana in bo potekala v skladu z ustreznimi organizacijskimi ukrepi, sporočajo iz Zavoda za turizem in razvoj Lendava, ki je organizator dogodka.
Prihajajočo soboto, 28. marca, bo v starem mestnem jedru Lendave potekala domača tržnica, katere namen je  podpirati lokalne ponudnike, ki prodajajo domače pridelke in izdelke. Z vladnim odlokom, ki ureja začasno prepoved ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, prodaja živil na tržnicah namreč ni prepovedana. Je pa prepovedana prodaja drugih izdelkov (obutve, obleke, suhe robe in podobno). Tudi zato je ministrica za kmetijstvo dr. Aleksandra Pivec občine pozvala, da slovenskim družinskim kmetijam omogočimo, da našim državljanom ponudijo svoje pridelke.

Ker se prodaja na tržnicah večinoma izvaja na odprtem prostoru, je z ustreznimi organizacijskimi ukrepi (večji razmiki med stojnicami, omejeno število kupcev, določene poti in razdalje med kupci, uporaba zaščite za usta in nos ter rokavic, razkuževanje, ustrezen nadzor) lažje zagotoviti bolj varno oskrbo državljank in državljanov s hrano kot v zaprtih prostorih.

“Zato v ZTR Lendava in Občini Lendava pozivamo vse občanke in občane, da kljub omejitvam, ki so povezane s širjenjem koronavirusa, nakupujejo pri lokalnih ponudnikih domače tržnice, ki bodo prihajajočo soboto med 9.00 in 13.00 pod kostanji na Glavni ulici ponujali izključno doma pridelano in predelano hrano in s tem podprejo lokalno samoooskrbo in gospodarstvo,” so zapisali.

K podpori domačih pridelovalcev poziva tudi župan Občine Lendava Janez Magyar: “Na pobudo in priporočilo Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano smo sklenili, da bo tako kot doslej vsako zadnjo soboto v mesecu tudi tokrat delovala Domača tržnica pod kostanji. Seveda bo poskrbljeno za večje razmike med stojnicami in posameznimi kupci, za uporabo zaščite za usta in nos ter rokavice, razkuževanje in ustrezen nadzor s strani občinskih redarjev. Posebej v teh težkih časih je pomembna podpora in solidarnost, ki jo lahko izkažemo tudi tako, da podprete naše pridelovalce in kupujete doma pridelano hrano.”

Podprimo lokalno, kupujmo domače, a pri tem ne pozabimo na samozaščitne ukrepe!