Kljub nevihtam ponekod v Sloveniji, tudi pri nas, še vedno vztraja suša

V sredo, 21. junija popoldan je burno vremensko dogajanje prineslo številne lokalne nevihte. Marsikje je padala tudi toča. Na severozahodu in ponekod v osrednjem delu države je lokalno padlo tudi do okoli 30 mm dežja, drugod do okoli 5 mm, ob močnejših lokalnih nalivih nekaj več. A kljub temu, tudi v naših krajih, vztraja suša.
Od začetka letošnjega vegetacijskega obdobja je povsod po Sloveniji padla podpovprečna količina dežja. Za razvoj zgodnje poletne suše v nekaterih predelih Slovenije je ključno obdobje po 15. maju, ko je do konca druge dekade junija na obalnem območju Slovenije padlo slabih 10 %, na Goriškem okoli 50 %, na vzhodu in severovzhodu od 50 do 80 %, na jugovzhodu okoli 40 % povprečne količine dežja.

Pretoki rek v večjem delu Slovenije so mali in sušni. Najmanj vodnate so reke na Primorskem. Na delu Dolenjskega krasa, povirju Savinje in Dravinje, pritoki Save v Posavju in Drave v spodnjem toku ter vodotoki v Prekmurju so povečini sušni, ponekod se je ob močnejših nevihtah vodnatost rek prehodno povečala.

Ponekod na Primorskem in v Prekmurju imajo vodotoki še vedno suhe struge. Sušne razmere se bodo v naslednjih dneh še nadaljevale, odvisne bodo tudi od krajevnih padavin, ki lahko v naslednjih dneh na manjših porečjih prehodno izboljšajo vodne razmere. Prihodnji teden se bo vodnatost rek predvidoma povečevala.

Razvoj vremena v obdobju od 22. junija do 1. julija 2017

Do vključno 24. junija bodo naši kraji v šibkem območju visokega zračnega tlaka, k nam bo pritekal zelo topel zrak. Prevladovalo bo sončno vreme, v popoldanskem in večernem času se bodo pojavljale krajevne vročinske nevihte, ki bodo najmanj verjetne v soboto. Na Primorskem jih predvidoma ne bo. Vroče bo, najvišje dnevne temperature bodo po nižinah do okoli 35 °C.

Od nedelje, 25. junija naprej se bo nad Alpami vzpostavil zahodni do jugozahodni zračni tok, vremenske fronte se bodo hitro pomikale prek Alp proti vzhodu in deloma vplivale na vreme pri nas. Zaenkrat kaže, da nas bo ena vremenska fronta prešla v nedeljo popoldne in prinesla padavine, deloma nevihte in prehodno osvežitev. V prvih dneh novega tedna bo dokaj sončno, verjetnost za padavine bo razmeroma majhna, najvišje dnevne temperature pa bodo okoli 30 °C.

Od srede naprej bo vreme bolj spremenljivo, verjetnost za padavine se bo povečala, najvišje dnevne temperature pa bodo okoli 25 °C. Pomanjkanje padavin v prvi polovici rastne sezone 2017 nas opozarja na to, da suše postajajo vse pogostejše.