Kleti polne vina, prodaja skorajda stoji, kleti polne vina. Radgonska klet za kilo grozdja ponuja pičlih 5 centov

Večje vinske kleti so že minuli mesec opozorile, da bo zaradi krize na trgu in znatnih zalog vina, v jeseni brez kupca ostalo 10 do 12 tisoč ton grozdja. Eden izmed napovedanih ukrepov je destilacija vina, a brez pomoči države to za vinogradnike ni rešitev. Ker dela v vinogradih ne zmanjka, se številni manjši vinogradniki že odločajo za opuščanje pridelave. Radgonska vinska klet je šla celo tako daleč, da je vinogradnikom za kilo grozdja ponudila pičlih 5 centov.
Ali bo letos manj trgatev? Kleti vinarjev so namreč polne – napolnili sta jih zadnji dve dobri letini, zaradi zaprtja barov in restavracij pa v zadnjih dveh mesecih niso mogli prodati skorajda nič. Kaj pričakujejo od države? Veliko predvsem butičnih vinarjev pa se hkrati sprašuje, ali se jim letos sploh splača trgati grozdje. Obstaja pa še ena pot: da zaloge vina predelajo v kis, žgane pijače in celo razkužila. Med tem je skorajda sramotno ponudbo vinogradnikom na rajonu ki ga pokriva dala radgonska vinska klet. Ta jim za kilo grozdja ponuja pičlih 5 centov. Vinogradniki na tamkajšnjem območju so šokirani.

Precej vinogradnikov je do sedaj prodalo le 15-odstotkov tega kar bi sicer. Z odprtjem gostinskih lokalov in restavracij je prodaja le nekoliko stekla, a povpraševanja v istem obdobju lani ne dohaja. Enako je z obiski turističnih kmetij in degustacij, ko promet ustvarjajo tudi tuji gosti. Upad prometa so sicer doživele tudi največje vinske kleti v državi. Sveža vina namreč ne morejo čakati več let, saj jih je potrebno prodati čim prej. Kako bo letošnjo letino rešila država, zanima slehernega vinarja in vinogradnika. Bi se lahko zgodila zelena trgatev? Vinogradniki upajo da ne.