Ker je bil neprišteven, 22-letni Prlek ni odgovoren za požig hiše in nedokončan uboj staršev

Pred velikim senatom okrožnega sodišča v Murski Soboti, kateremu je predsedoval sodnik Stanislav Jug, je predvčerajšnjim potekala glavna obravnava zoper 22-letnega Tosja Babiča iz Plešivice pri Ljutomeru, ki mu je tožilstvo očitalo hudi kaznivi dejanji, in sicer požig ter nedokončan umor staršev.
Ker pa obtoženi v času storitve kaznivega dejanja ni bil prišteven in kot takšen ni kriv za svoje početje, so na predlog obrambe, odvetnika Deana Bačiča, zaradi varovanja integritete obtoženega in njegove družine, z glavne obravnave izločili javnost, s čem sta se strinjala tudi višji državni tožilec Drago Farič in še zlasti oče obtoženega, ki je hkrati tudi oškodovanec, Matej Babič. Po 29. členu Kazenskega zakonika RS, “ni prišteven storilec, ki ob storitvi kaznivega dejanja ni mogel razumeti pomena svojega dejanja ali ni mogel imeti v oblasti svojega ravnanja zaradi duševne motnje ali duševne manjrazvitosti.”

Prav zaradi tega, ker ne bi razumel kaj mu očitajo, v takšnih primerih ni potreben predobravnavni narok. Na glavni obravnavi je veliki senat sledil predlogu tožilstva, ki je sledilo izvedenskemu mnenju nevropsihiatra in določilo, da bo Tosja Babič največ pet let na zavodskem varstvenem zdravljenju, s tem, da mora sodišča vsakega pol leta preveriti, ali je tovrstno nadaljnjo zdravljenje potrebno. Določeno je tudi, da bo mladi Prlek ukrep izvajal na Forenzičnem oddelku Psihiatrične bolnišnice UKC Maribor, česa je vesel tudi njegov oče, ki je, kljub temu, da mu je grozila likvidacija, izrazil zadovoljstvo, da je nevropsihiater predlagal takšen ukrep, da se lahko njegovemu sinu pomaga z zdravljenjem.

Spomniti kaže, da je Tosja Babič, v četrtek, 24.6.2021 v zgodnjih jutranjih urah, ob 2.10 uri v naselju Plešivica pod Jeruzalemom, nedaleč od Ljutomera, zanetil požar v domači hiši, s čimer naj bi želel s sveta spraviti starša, ki sta živela v istem objektu. Aktivirane so bile gasilske enote PGD Ljutomer, PGD Radomerje, PGD Spodnji Kamenščak, PGD Gresovščak in PGD Ivanjkovci, ki so požar pogasile. Pravzaprav so požar, kot je poročala Uprava RS za zaščito in reševanje, do prihoda gasilcev pogasili že lastniki hiše. “Pri tem je ena oseba utrpela lažje opekline. Na kraj dogodka je bila poslana tudi ekipa nujne medicinske pomoči ZD Ljutomer. Gasilci so prostore prezračili, pregledali s termovizijsko kamero in kraj protipožarno zavarovali,” so še poročali iz pomurskega regijskega centra za obveščanje.

Vse je sprva bilo videti kot navaden požar, a so policisti prijeli in pridržali fanta, ki je bil osumljen požiga. Pozneje so ga murskosoboški policisti privedli pred dežurno preiskovalno sodnico okrožnega sodišča v Murski Soboti Natalijo Goldinskij Husar, katera ga je poslala v pripor. Po prepričanju tožilstva je mladenič načrtoval uboj staršev, zato je sledila predlogu višjega državnega tožilca Draga Fariča in za osumljenca odredila do 30-dnevni pripor, ter ga poslala na forenzični oddelek Psihiatrične bolnišnice UKC Maribor. Za takšen ukrep se je sodnica odločila zaradi ponovitvene nevarnosti, saj je po prepričanju tožilstva nevaren tako za domače, saj naj bi načrtoval in pripravljal uboj svojih staršev, kot tudi za širšo okolico.