Karantena iz 14, znižana na 10 dni

Vlada je skrajšala obdobje karantene s 14 na 10 dni ob vstopu v Slovenijo iz držav s slabšo epidemiološko sliko. Sprememba bo uveljavljena v nedeljo, 13. septembra. Izjemi, ko karantena ne bo odrejena, za pogreb bližnjega sorodnika in vzdrževanje stikov z ožjimi družinskimi člani, pa ne bosta več omejeni na 24 ur. Zahtevana veljavnost negativnega testa se s 36 ur podaljšuje na 48 ur.
Vlada je izdala Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja nalezljive bolezni COVID-19 na mejnih prehodih na zunanji meji, na kontrolnih točkah na notranjih mejah in v notranjosti Republike Slovenije. Časovno obdobje odreditve karantene se skrajšuje s 14 na 10 dni. Podaljšuje se veljavnost negativnega testa na prisotnost SARS-CoV-2, in sicer s 36 na 48 ur. Dodan pa je pogoj, da test ni bil opravljen v Sloveniji. Izjemi, ko karantena ne bo odrejena, in sicer za pogreb bližnjega sorodnika in vzdrževanje stikov z ožjimi družinskimi člani, po novem nista več časovno omejeni, ob vstopu v Slovenijo pa bo treba predložiti ustrezna dokazila in negativni izvid testa na prisotnost SARS-CoV-2, ki ni starejši od 48 ur in ni bil opravljen v Sloveniji.

Na novinarski konferenci po seji je vladni govorec Jelko Kacin povedal, da je bilo pri 2489 testiranjih v sredo ugotovljenih 77 okužb s koronavirusom. V bolnišnicah se zaradi COVID-19 zdravi 26 bolnikov, pet jih je priključenih na respirator. Nihče ni umrl. Aktivno je okuženih 633 oseb. Kacin je potrdil, da se žarišča še naprej pojavljajo v šolah in v domovih starejših občanov.