Kapelica v Petišovcih po 24 letih dobila uporabno dovoljenje

Kapelica v Petišovcih je kar 24 let čakala na uporabno dovoljenje. Da je to trajalo tako dolgo tokrat ni kriva birokracija ali počasnost kakšnega od uradnikov, temveč dejstvo, da tovrstna vloga na lendavsko Upravno enoto sploh ni bila podana.
Pred štiriindvajsetimi leti, torej leta 1994, so krajani Petišovcev s samoprispevkom zgradili kapelico oz. kot so jo poimenovali, cerkev svete Rozalije Palermske v središču vasi, ki pa je vse do današnjih dni bila brez uporabnega dovoljenja. Gradnja se je pričela leta 1992, ko pa je ta bila končana, so jo krajani v lastništvo predali krajevni skupnosti. V njej bogoslužja opravlja lendavska župnija, kapelica pa služi tudi za občasne kulturne dogodke.

V preteklosti je možnost uporabe precej omejevalo prav dejstvo, da kapelica nima uporabnega dovoljenja. Kot nam je po telefonskem pogovoru povedala predsednica krajevne skupnosti Petišovci, Gabriela Feher, kapelica uporabnega dovoljenja ni imela zato, ker leta 1994 zanj preprosto niso zaprosili. “Vmes so se spreminjali zakoni, postopek bi bilo potrebno dopolniti. Sedaj uporabnega dovoljenja nismo mogli dobiti, saj je bilo stopnišče brez ograje, prav tako pa sta brez ograje bili klančini za invalide, potrebno pa je bilo postoriti nekaj popravkov pri pokrovih jaškov.”

Minulo leto je nalogo za pridobitev uporabnega dovoljenja prevzela Občina Lendava, ki je kmalu za tem uredila vso potrebno dokumentacijo. Strošek posegov, ki jih je za naš portal navedla Feherova, so znašali okrog 27.000 evrov, uporabno dovoljenje pa je sedaj končno le lahko bilo izdano.

Uporabno dovoljenje je potrdilo pristojne upravne enote, da je objekt dejansko zgrajen v skladu s projektno dokumentacijo in gradbenim dovoljenjem. Uporabno dovoljenje dovoljuje začetek uporabe objekta.