Kandidatura Lendave za EPK?

En izmed najtrdoživejših in tudi precej poznanih projektov, evropska prestolnica kulture, je do leta 2033 že razdeljena evropskim mestom. Leta 2025 bo možnost znova dobila Slovenija. Za ta naziv se bo med drugim potegovala tudi Lendava.
Evropska prestolnica kulture (EPK) je leta 2012 bil Maribor, leta 2025 pa bo na vrsto znova prišla Slovenija. EPK sicer velja za precej prestižen, če že ne najprestižnejši evropski projekt, poleg Ljubljane in Kopra pa bo svojo kandidaturo oddala tudi Lendava. Mnogi sicer napovedujejo, da je izmed omenjenih treh najresnejša kandidatka Ljubljana, a bo na dejanski razplet potrebno še malo počakati.

Lendava se je odločila staviti na kulturo, na kateri pa naj bi temeljila tudi nova razvojna vizija. Lendava pri kandidaturi stavi na dvojezičnost, multietničnost in bogato zgodovino. Kar zadeva infrastrukturo, Lendava stavi na kulturni dom, sinagogo, muzej meščanstva, kapelico Sv. trojice in v njem mumijo Mihaela Hadika in razgledni stolp Vinarium. Pri tem pa seveda velja omeniti tudi razstave na lendavskem gradu, v katerem so do sedaj razstavljali dela velikanov (Victor Vasarely, Oskar Kokoschke, Françoise Gilot, Alfons Muche, razstava Shunga, razstava Zsolnay, Rembrandt, Francisco de Goya in Pablo Picasso).

Že sicer pa bodo v petek, 15. aprila na lendavskem gradu, ob otvoritvi razstave Joana Mirója, kateri bo prisostvovala tudi mag. Julijana Bizjak Mlakar, ministrica za kulturo Republike Slovenije, tudi uradno predstavili kandidaturo.

 • 20stolp16

  Vsa čast kulturi, vendar – kako bo Lendava preživela brez gospodarstva, zaposlenih, brez mladih, ki pač zaradi bede odhajajo s trebuhom za kruhom, se odseljujejo, ostaja pa starejši rod meščanov. Ni preveč kratkovidno in nertealno staviti vse na kulturo in turizem (ki se, kot vidimo, nikakor noče razmahniti, da bi dal krajanom priložnost za zaposlitev)? Kdor trezno razmišlja, se pač ne ukvarja z visokoletečimi prijekti, ki sicer krasno zvenijo, a so bolj blišč, šopirjenje kot pa realen pogled na klavrno stanje, v katerem smo. Občinsko vodstvo naj bi si prizadevalo za nova delovna mesta, iskalo zanimive vlagatelje, privabilo v kraj dobro stoječa podjetja itd., da zgradi trdne temelje, na katerih bo zacvetela tudi kultura. Trenutno sloni kultura predvsem na ljubiteljih, tistih nekaj imenitnih likovnih razstav nas pač ne rešuje, če želimo imeti v kraju konstantno, raznoliko produkcijo na vseh področjih kulture (glasba, gledališče, ples, književnost …). Kot vemo, pa kultura brez podpore gospodarstva le redko kje uspešno živi. Žal je tako (bilo in bo).

 • logan

  Popolnoma se strinjam. Absolutno podpiram kulturo, šport in turizem, vendar brez gospodarstva ne bo šlo. Odgovornost je na vodilnih. Naj jasno in glasno povedo, da jim nikakor ne krene in naj mesto prepustijo drugim. Če pa mislijo, da dobro delajo, naj to utemeljijo. Ampak ne spet, kot mačka okoli vroče kaše. Konkretno.

 • Lendafčan

  Nisem slišal, da bi občinski svet odločal o tej kandidaturi, niti občani nismo doslej slišali niti ene besedice, kaj bi naj to dejansko pomenilo v evrih, v programih, v infrastrukturi. Izgleda, da spet gre za županovo soliranje, kar je sicer protizakonito, mimo vseh strokovnih, demokratičnih in uzakonjenih pravil. Če pa bo kdo upal postaviti kakšno vprašanje, bo takoj ožigosan kot nasprotnik razvoja, nasprotnik kulture, nasprotnik stolpa, skratka nekulturen nasprotnik Lendave.
  Kaj je to Balažekova samostojna kandidatura?
  Kaj dela občinski svet, kaj delajo svetniki, kje so njihova mnenja?

 • ko

  Če bo pogoj za potencialne nove službe dvojezičnost bo spet vse narejeno šalabajzersko in med familijami

  • Turist

   idi delat v Vares

  • Maja

   Ne, pogoj bo nestrpnost. Poglej katere narodnosti so večinoma turisti, ki prihajajo v Lendavo. Tak, da če nisi dvojezičen, nimaš kaj iskati na takem položaju.

 • Igor Kulčar

  Člani občinskega sveta o kandidaturi ne vemo nič. Za zadevo sem slišal iz novic. Pred dnevi smo dobili material za sejo 20.4., v dnevnem redu je Projekt ” Lendava EPK 2025″, med materiali pa za to točko nič…