Kandidatura Lendave za EPK?

En izmed najtrdoživejših in tudi precej poznanih projektov, evropska prestolnica kulture, je do leta 2033 že razdeljena evropskim mestom. Leta 2025 bo možnost znova dobila Slovenija. Za ta naziv se bo med drugim potegovala tudi Lendava.
Evropska prestolnica kulture (EPK) je leta 2012 bil Maribor, leta 2025 pa bo na vrsto znova prišla Slovenija. EPK sicer velja za precej prestižen, če že ne najprestižnejši evropski projekt, poleg Ljubljane in Kopra pa bo svojo kandidaturo oddala tudi Lendava. Mnogi sicer napovedujejo, da je izmed omenjenih treh najresnejša kandidatka Ljubljana, a bo na dejanski razplet potrebno še malo počakati.

Lendava se je odločila staviti na kulturo, na kateri pa naj bi temeljila tudi nova razvojna vizija. Lendava pri kandidaturi stavi na dvojezičnost, multietničnost in bogato zgodovino. Kar zadeva infrastrukturo, Lendava stavi na kulturni dom, sinagogo, muzej meščanstva, kapelico Sv. trojice in v njem mumijo Mihaela Hadika in razgledni stolp Vinarium. Pri tem pa seveda velja omeniti tudi razstave na lendavskem gradu, v katerem so do sedaj razstavljali dela velikanov (Victor Vasarely, Oskar Kokoschke, Françoise Gilot, Alfons Muche, razstava Shunga, razstava Zsolnay, Rembrandt, Francisco de Goya in Pablo Picasso).

Že sicer pa bodo v petek, 15. aprila na lendavskem gradu, ob otvoritvi razstave Joana Mirója, kateri bo prisostvovala tudi mag. Julijana Bizjak Mlakar, ministrica za kulturo Republike Slovenije, tudi uradno predstavili kandidaturo.