Kandidat za Bruselj tudi murskosoboški župan Jevšek

Dan po tem, ko bomo v Sloveniji obeležili nekdanji Dan mladosti, v nedeljo, 26. maja, bomo znova šli na volišča in izbirali osem zastopnikov naše države v Evropskem parlamentu (EP). In na prste ene roke bi lahko našteli kandidate iz Pomurja, med katerimi pa je tudi dr. Aleksander Jevšek (SD), murskosoboški župan.
Kot zase pravi, v njemu so zapisani geni zavednih Slovencev in trmastih Libeličanarjev. S premikanjem mejnih kamnov in s koli v rokah so namreč njegovi pogumni ter trmasti Korošci od leta 1920 do 1922 dosegli, da so danes Libeliče, majhna koroška obmejna vasica v Sloveniji in ne v Avstriji. Z jasno držo in odločnim delovanjem so preprečili nasilno pripojitev kraja k Avstriji in ubranili voljo ljudstva, da ostanejo Slovenci.

“Kot otroci smo ob obletnici plebiscita risali grafite z napisom: 7. člen pravica naša, in s tem izražali jezo na vse, ki so živeli na drugi polovici njive kjer je potekala meja med Avstrijo in takratno SFRJ. Neke noči pa se je zgodilo nekaj, kar je odločilno vplivalo na moje gledanje sosedov preko njive. V Libeličah je zagorel hlev. Domači gasilci s staro in pokvarjeno gasilsko opremo požara več niso obvladovali. Ko je že grozilo, da bo zgorela še kmetija so na pomoč pridrveli gasilci iz sosednje avstrijske vasi. Ker so bile rampe na mejnem prehodu zaklenjene, so jih dobesedno prebili in preprečili katastrofo. Povedano v sodobnem evropskem besednjaku, so bile v začetku sedemdesetih Libeliče tako prvi slovenski kraj v Evropi brez meja in prvi kraj deležen skupnih Evropskih ukrepov na področju zaščite in reševanja. Avstrijski gasilci se niso ozirali na meje. Sledili so svojemu poslanstvu. Služiti/pomagati ljudem, ko so v težavah. Ne glede na meje. Ne glede na ceno,” pravi Jevšek.

Pred nami so torej evropske volitve. To ne bodo običajne volitve. Te volitve bodo odločale o nadaljnji usodi EU. Zato ni vseeno, kdo zmaga na teh volitvah. Nacionalisti ali Evropejci, populisti ali progresivci, predstavniki elit ali skupnost kot celota. “Zato dragi državljani pridite na volitve. Naredite to zase, za svoje družine in prijatelje. Glasujte za Evropo. Pravično. Solidarno. Napredno. Drugačno. Svobodno. Čas je, da Evropo ugrabljeno od elit, populistov in nacionalistov vrnemo ljudem. To je naša skupna dolžnost. To dolgujemo državljanom Evrope in vsem prihodnjim generacijam. Zakaj? Zaradi neenakosti. Govorimo o pametnih mestih in vaseh. V Pomurju pa obstajajo kraji brez vode in urejene kanalizacije. Govorimo o pametni mobilnosti. Korošci se pa do avtocestnega omrežja vozijo po cesti, ki bolj spominja na konjsko stezo, kot pa na prometnico 21 stoletja. Govorimo o visoki kakovosti življenja. Polovica vzhoda Slovenije se pa za mesečni kruh štiri ure na dan vozi v Ljubljano. Zato kandidiram. Ker hočem enakost za vse. Takšno Evropo hočem.”