Kamelja mladička v živalskem vrtu v Pomurju

Ne zgodi se pogosto, da bi kakšna eksotična žival, ki je mimogrede še zelo ogrožena tudi na svojem teritoriju, daleč od domovine, na svet spravila naraščaj. A se dogaja, in tako sta dvogrbi kameli, mama Radža in oče Sultan, v živalskem vrtu Sikalu ZOO v Boračevi, dober streljaj iz Radencev, na svet spravila čudovito majhno Ramo.
Na svet je privekala prav na praznik zaljubljenih – Valentinovo, kar je še dodatna potrditev velike ljubezni do živali v pomurskem živalskem vrtu. Nekakšen sodobni Noe, gospodar živalskega vrta Sikalu ZOO, Todor Mitev – Tomi , ki zase in svojo družino vedno poudarja, da imajo raje živali kot vse ostalo na svetu, je dejansko ponosen na novo pridobitev v svojem “hlevčku.” Ponosen je, ko iz ljubezni pride nekaj edinstvenega, saj je “na dan zaljubljencev prišla na svet zelo redka ogrožena vrsta živali, dvogrba kamela.” Sultan in Radža sta dobila deklico, ki smo ji dali ime Rama. “Ponosen sem, da sem na Valentinovo bolj malo (praktično nič) spal, a se je izplačalo biti zraven ob prihodu novega življenja na ta naš svet, ki ga delimo z drugimi bitji,” nam je povedal bradati Tomi, ki je obljubil, da bo simpatični mladiček kamele na ogledi v mesecu marcu, saj sedaj, skupaj s staršema potrebuje mir.

Mitev nam je tudi povedal, da so dvogrbe kamele (Camelus Bactrianus) prava redkost in je zato še večji čudež, da je Radža povrgla mladička – samičko. “Gre za zaščitene živali, ki so na rdečem seznamu ogroženih vrst. Dvogrbe kamele izvirajo iz Azije, in puščava Gobi (Mongolija in Kitajska op.p.) je na svetu še njihovo zadnje zatočišče za edine avtohtone kamele, ki tam še živijo v divjini. Število divjih avtohtonih kamel na svetu je samo še ena večja čreda, ki šteje 60 primerkov. So kamele ki dobro prenašajo mraz, saj v njihovem okolju pade temperatura tudi pod minus 40 stopinj celzija. Mongoli so jih udomačene uporabljali za prenos oz. transport. Gre za izredno velike in vzdržljive živali. Odrasle tehtajo tudi do 1200 kg. Pri nas imamo par Sultana in Radžo, ki sta torej dobila samičko. Z marcem mesecem, ko odpiramo vrata v SikaluZoo živalski vrt, jo bodo obiskovalci lahko videli še poleg mladičev opic, kengurujev, afriških zebujev, kozic, ovčk, lam in ostalih živali. Ponosni smo, da imamo tako redkost. Ker imamo veliko mladičkov, izgleda, da pomlad prehiteva tudi pri nas. Juhuhuhu!“ veselo razlaga Tomi Mitev, ki se tudi ponosi s svojimi tremi otroci po katerih je poimenoval svoj živalski vrt: „To so začetnica imen mojih treh otrok: Si – Sinaj, Ka – Kalina, Lu – Luna,“ še pristavi naš gostitelj Tomi.