Kaktusi krasijo dom družine Ščančar v Gaberju

V naselju Gaberje pri Lendavi živita zakonca Ščančar, ki sedaj ko sta upokojena, čas namenjata svojim konjičkom. Jožefa veseli vinogradništvo in vinarstvo, žena Helena pa je velika ljubiteljica rož.
Njen dom je sedaj ves v cvetju in je prava ozara, saj je ta okrašen z najrazličnejšimi cvetovi, pa tudi na domačem vrtu Helena goji veliko najrazličnejših rož. Kot pravi, za kaktuse in ostale rože nameni večji del dneva, saj jih je potrebno zalivati, negovati in okrog njih čistiti.  Z njimi se tudi pogovarja, saj ko se ustavi pri svojih rožah in cvetju je zadovoljna in srečna. Tako ji, kot pravi, hitreje minevajo dnevi.

Posebnost domačije Ščančar pa so veliki kaktusi, ki so stari dobra tri leta, v teh dneh pa so tudi bujno zacveteli. Helenini kaktusi so različni, saj ta čas cvetijo v čudoviti opojni rumeni in rdeči barvi, kar daje domu pravo domačnost in idilo. Kaktusi bodo namreč cveteli dobra dva tedna, njihova posebnost pa je, da med tem ko en cveti, drugi oveni in pade na tla.

Pri vzgoji kaktusov in ostalih okrasnih rož ter rdečih pelargonij ji, predvsem pri zalivanju, pomaga 7-letna vnukinja Nika. Helena svoje kaktuse skrbno neguje in je nanje ponosna. Še posebno rada podari podtaknjence kaktusov svojim znancem in prijatelje in kot je ob obisku na njenem domu povedala, bo s svojim konjičkom nadaljevala, dokler ji bo to zdravje dopuščalo.

Ob njenih cvetočih kaktusih se ustavljajo in si jih ogledujejo tako vaščani, kakor tudi drugi naključni obiskovalci Gaberja. Da so se čez leta odlično ohranili, pa sta zaslužna Helenin mož in sin, ki jih pred zimo umakneta v shrambo in ob toplejšem vremenu prineseta nazaj na dvorišče pred domačo hišo.

Tekst in foto: Jože Žerdin