Kako se bo nadaljeval nižjeligaški nogomet? Tekmovanje se bo približalo jesenski sezoni, pravijo na MNZ Lendava

MNZ Lendava bo po prvomajskih praznikih izvedla korespondenčno sejo, na kateri bo odločala o tekmovanjih, ki jih vodi. Ker se odločitev v največji meri nanaša na klube, ki v ligah tekmujejo, želi organizator tekmovanj pri končni odločitvi upoštevati predvsem mnenje nogometnih klubov, ki tekmujejo pod okriljem lig MNZ Lendava.
“Predvidevamo, da bo okrog 10.5.2020 možno izvajati vsaj okrnjen trenažni proces. Tako bi z igranjem tekem lahko začeli zadnji vikend v maju, saj igralci ne morejo nepripravljeni na igrišče. Ne moremo si privoščiti neodgovornosti, da bi za gospodarstvo tako pomembna populacija bila podvržena poškodbam in okužbam. Verjetno bo protokol izvajanja športnih prireditev zelo strog in se bo moralo vsaj nekaj tekem odigrati brez gledalcev. Obstaja še problem dopustov, ko bodo kadrovsko šibke ekipe težko sestavile enajsterico. Ker gre za amaterska tekmovanja, ne vidimo smisla igranja tekem med tednom (morda največ en krog),” menijo na MNZ Lendava.

V izogib slehernim kalkulacijam, bi na MNZ Lendava želeli sklep o igranju sprejeti takoj po praznikih. Takrat bodo namreč vedeli stališče vlade o sproščanju ukrepov, ne bodo pa še poznali stališča NZS o popolnjevanju lig, napredovanjih itd. “Tako ne bomo obremenjeni s posameznimi primeri, pač pa bomo problematiko gledali nepristransko, celovito in v dobrobit pomurskega nogometa,” so še dejali pri MNZ Lendava in poudarili, da bodo za vse ne članske ekipe- mlajše selekcije upoštevali navodilo NZS in bodo tekmovanje v tej sezoni zaključili. Sedaj so na vrsti nogometni klubi. Ti morajo svoje mnenje MNZ Lendava sporočiti do ponedeljka, 4. maja.

MNZ Lendava je med drugim klube obvestil še, da se bo tekmovanje približalo jesenski sezoni. Prvo srečanje bi bilo odigrano zadnji majski dan, torej 13. krog, za tem pa bi si srečanja sledila nekako tako:

– 14. krog 07.06.2020
– 15. krog 14.06.2020
– 16. krog 21.06.2020
– 17. krog 25.06.2020 praznik ČE
– 18. krog 28.06.2020
– 19. krog 05.07.2020
– 20. krog 12.07.2020
– 21. krog 19.07.2020
– 22. krog 26.07.2020

Pričakovati je, da se klubi s predlogom ne bodo strinjali, še posebno pa ne z igranjem brez gledalcev. Vstopnine in prihodki iz prodaje pijač so namreč izjemno pomembni prihodki, s pomočjo katerih nogometni klubi, ki že tako ali tako dihajo na škrge, plačujejo sodniške in še nekatere druge stroške. Po mnenju nekaterih je nadaljevanje prvenstva izjemno vprašljivo, saj bi se raje posvetili pripravam na prihodnjo sezono, kot odigrali omenjena srečanja v trenutno skorajda izgubljeni sezoni. Med klubi sicer obstaja tudi bojazen, da bi se posamezna liga lahko zaključila celo brez prvaka, obstaja pa predlog, da bi sodniške stroške ob morebitnem nadaljevanju prvenstva kril organizator, torej MNZ Lendava.