Kako izbrati varčno toplotno črpalko za ogrevanje?

Ob zadnjih podražitvah energentov marsikdo razmišlja že o zimi in o tem, kako se bo na najbolj varčen način ogreval. Čeprav je elektrika postala dražja, pa je toplotna črpalka še vedno ena izmed najbolj ugodnih načinov za ogrevanje prostorov in sanitarne vode. Razvoj tehnologije gre namreč v smeri, da se na trgu pojavljajo vse bolj varčne toplotne črpalke. Preberite, kakšne toplotne črpalke obstajajo in katera je najbolj primerna za vaš dom.
Toplotne črpalke zrak-zrak

Toplotne črpalke zrak-zrak ogrevajo dom s pomočjo temperature iz zraka. Pogosto jo primerjamo z delovanjem klime, vendar v obratni smeri, saj toplotna črpalka zrak-zrak prostor ogreva. Tovrstne toplotne črpalke je mogoče uporabljati vse leto, saj pozimi prostor ogrevajo, pozimi pa hladijo. So tihe in idealne za novogradnje, njihova ključna pomanjkljivost pa je delovanje, ki je odvisno od zunanjih temperatur zraka. To pomeni, da se pri zelo nizkih temperaturah poraba energije za ogrevanje poveča.

Toplotne črpalke zrak-voda

Toplotne črpalke zrak-voda so največkrat montirane toplotne črpalke, saj delujejo tako, da toploto odvzemajo iz podtalnice ali površinskih vod. Toplotna črpalka zrak-voda je odlična izbira tudi za tiste, ki prenavljajo ogrevalni sistem, saj omogoča enostavno namestitev in najnižjo začetno investicijo. Njihova slabost je slabša zmogljivost pri zelo nizkih temperaturah, prednost pa dolga življenjska doba, tudi do 20 let. Po ocenah naj bi se začetna investicija toplotne črpalke zrak-voda povrnila po 5 letih. 

Toplotne črpalke zemlja-zrak

Toplotna črpalka zemlja-zrak deluje tako, da izkorišča toploto na površini zemlje. Za njeno namestitev je v zemljo potrebno položiti zemeljski prenosnik toplote, po ceveh pod zemljo pa ponavadi kroži voda, ki potuje do toplotne črpalke in greje prostore.

Toplotne črpalke za ogrevanje sanitarne vode

Toplotne črpalke za sanitarno vodo se uporabljajo le za ogrevanje vode in predstavljajo eno najbolj ekonomičnih rešitev za vsak dom. Ogrevanje sanitarne vode namreč sodi med večje porabnike energije v gospodinjstvu. Mogoče jih je namestiti tako v velika kot majhna gospodinjstva, s premišljeno postavitvijo v prostor pa lahko ohladite prostor, v katerem se nahaja. 

Prihranek s toplotno črpalko

Če primerjamo porabo energije in stroške toplotne črpalke z ostalimi načini ogrevanja, je ta krepko v prednosti. Morda je začetna investicija res nekoliko dražja od ostalih, vendar se povrne v 5 do 10 letih. V primerjavi z električnim ogrevanjem in kurilnim oljem so lahko prihranki s toplotno črpalko tudi do 2.000 evrov, v primerjavi z zemeljskim plinom pa približno 1000 evrov.  Če to preračunate na 15 let, kolikor je povprečna življenjska doba toplotne črpalke, so prihranki zavidljivi.

Oglasno sporočilo