Kako daleč smo od formalne pokrajine Pomurje?

Minuli četrtek smo na našem spletnem portalu poročali o pobudi Marjana Kardinarja, župana občine Dobrovnik, ki predlaga, da se pokrajina Pomurje ustanovi tudi formalno. Ta, kot kaže, misli resno.
Minuli četrtek smo na našem spletnem portalu poročali o pobudi župana občine Dobrovnik, da naj se pokrajina Pomurje ustanovi tudi formalno. Čeprav so leta 2006 bili spremenjeni določeni členi ustave, ki so podlaga za zakonsko ureditev druge ravni lokalne samouprave, začetek takšnih dogovorov sicer sega k vladi, ki je bila aktualna med leti 200 in 2004, pa kljub temu pokrajine v Sloveniji še vedno niso ustanovljene. Prav regija Pomurje bi lahko bila prva.

Da župan občine Dobrovnik misli resno, dokazuje tudi dopis pomurskim županom in županjam, da se na prvo letošnjo sejo Razvojnega sveta pomurske regije in Sveta pomurske razvojne regije uvrsti točka dnevnega reda: Razprava o ustanovitvi Pokrajine Pomurje. Tega smo prejeli tudi v naše uredništvo. Že sicer pa je letošnje leto Pomursko oziroma Prekmursko leto, saj mineva 100 let od priključitve Prekmurja matici Sloveniji.

Kako naprej? Kot je moč razbrati, bo za začetek dovolj, da pomurski župani in županje dopis “Pismo podpore za začetek postopka za ustanovitev Pokrajine Pomurje” naslovijo na Razvojni center Murska Sobota in s tem legitimno omogočijo začetek postopka za ustanovitev pokrajine Pomurje. “Tej pravici, priložnosti in dolžnosti se ne smemo odreči, pustimo posamezne interese in združimo skupne želje, saj se gre za nas in za prihodnost pomurskega, ne oziraje se na narodnostno in versko pripadnost. Bodimo odločni za naslednjih 1000 let,” je zapisal Kardinar.

Ustanovitev pokrajin sicer omogoča ustava Republike Slovenije, a bo zaradi političnih igric to vse prej kot enostavno …