Kaj se bo zgodilo z edinim romskim radiem v evropskem prostoru?

Bo edini evropski romski radio, ki deluje v Murski Soboti, utihnil za vedno? Urad za narodnosti je namreč Romskemu informativnemu centru letos namenil le polovico sredstev, kar pa bi na oddajanje radijskega programa usodno vplivalo.

Leta 2003 je bil v Murski Soboti ustanovljen romski informativni center, v okviru katerega deluje tudi radio Romic. Ta ima dnevno šest ur lastnega programa, slednji pa bi lahko bil v kratkem v hudih težavah. Urad za narodnosti je romskemu informativnemu centru letos namenil le polovico lanskih sredstev, to pa bo vsekakor vplivalo tudi na edini romski radio v Evropi, ki oddaja prav iz Murske Sobote. Romski informativni center med drugim vključuje tudi knjižnico in izdaja razne publikacije.

Lastno radijsko frekvenco je radio Romic prejel leta 2008, uspešno so zaposlovali 8 ljudi, slednji pa sedaj odhajajo. Finančna stiska načenja tudi radijski program. Kot pravijo so ga že skrčili, kar vpliva na kakovost. Honorarno na radiu sedaj delajo le štirje. Denarja jim bo zmanjkalo približno čez dva meseca, saj so namesto 120 tisočakov prejeli le 60. Težavni so tudi razpisi, saj ti ne vsebujejo tudi radijske dejavnosti, kar pomeni, da kljub prijavam, denarja ni za pričakovati. Minuli torek so se z dopisom obrnili na predsednika vlade, Mira Cerarja. Odgovorov, kot pravijo, še niso prejeli.

Jožef Horvat Muc, predsednik Zveze Romov Slovenije je dejal, da očitno ne gre zgolj za pomanjkanje državnih sredstev in ob tem omenil časopis madžarske skupnosti Népújság, ki ga po njegovem mnenju, “država financira brez kakršne koli pravne osnove.” Na drugi strani se s sklepom vlade iz leta 2012 financira tudi dejavnosti italijanske manjšine na Hrvaškem,” še opozarja Muc, češ, da opravlja dejavnost tudi za italijansko skupnost v Sloveniji. Kot še pove, na leto tako dobijo okoli 350 tisoč evrov.