Jutrišnji zadnji dan razstave grafik Marca Chagalla: Ogled in vodenje bosta brezplačna

Razstava Grafik Marca Chagalla z naslovom Stvarjenje in Biblija, ki je v Galeriji – Muzeju Lendava (GML) na ogled že vse od meseca maja, in v okviru katere je na ogled kar 135 grafik izjemno plodovitega opusa enega najvidnejših in samosvojih slikarjev 20. stoletja, zapira svoja vrata.
Ker se bližajo prazniki in dela prosti dnevi, so se v GML odločili, da podarijo vsem, ki bi si želeli razstavo ogledati zadnji dan, 31. 10., med 18.00 in 24.00, brezplačni ogled. Na ta dan bo potekalo tudi zadnje strokovno vodstvo po razstavi, ki ga bo vodil umetnostni zgodovinar in kustos GML Atilla Pisnjak in bo prav tako brezplačno. Ob 19.00 bo potekalo strokovno vodstvo v slovenskem, ob 20.00 pa v madžarskem jeziku

Z razstavo Chagallovih grafik v GML nadaljujejo že tradicionalni cikel razstav Velikani svetovne likovne umetnosti, ki na lendavski grad vsako leto privabi številne ljubitelje umetnost iz Slovenije in tujine. Lani si je tako razstavo grafik Salvadorja Dalija ogledalo okoli 20.000 obiskovalcev, kar pomeni, da je bila najbolje obiskana razstava v Sloveniji, letos pa naj bi bile številke še višje.

Razstava bo torej svoja vrata zaprla v sredo, 31. oktobra, ob 24.00, zato GML vabi vse zamudnike na zadnji strokovni vodeni ogled, ki se bo zgodil na zadnji dan razstave. Ker datum sovpada z dnevom reformacije, ki mu sledi še dan spomina na mrtve, oba pa sta dela prosta dneva, je to izvrstna priložnost za prijeten jesenski izlet po Prekmurju, začinjen z okusom vrhunske umetnosti.

Razstavljena dela so iz zbirke zasebnega nemškega zbiratelja Richarda H. Mayerja, ki ponuja vpogled v vrhunce Chagallovega grafičnega opusa. Bil je izjemno plodovit avtor, nenazadnje je ustvarjal skoraj tričetrt stoletja, preizkušal pa se je v vseh slikarskih tehnikah. Osrednja pozornost pričujoče razstave je posvečena barvnim litografijam, ki so nastale kot ilustracije k Bibliji po umetnikovem potovanju v Palestino leta 1931, v poznih 50-ih letih 20. stoletja pa so bile v posebnih številkah pariške umetniške revije Verve odmevno predstavljene javnosti. Razstavljene so skupaj z izborom Chagallovih grafik, v katerih je umetnik raziskoval svoje priljubljene motive, ki med drugim vključujejo podobe iz rodnega Vitebska, avtoportrete, portrete ljubezenskih parov, cirkusantov in muzikantov. Postavitev razstave tako celovito odstira pomemben del Chagallove umetniške dediščine.

Nadaljevanje bogatega programa

Seveda se z zaprtjem razstave Marca Chagalla ne zapirajo vrata galerije, prav nasprotno, v okviru cikla Velikani likovne umetnosti za prihodnje leto napovedujejo kar dve veliki razstavi, že v novembru pa se obetajo trije zanimivi dogodki.

Tako bo 9. novembra v galeriji lendavskega gradu odprtje likovne razstave zmagovalnega tandema lanskega LindArta – predstavili se bosta Maša Mlinarič in Ivana Bajcer. Temu bo 16. novembra sledilo odprtje razstava bronastih skulptur, nastalih na 46. mednarodni likovni koloniji Lendava-odlivanje v bron, ki je potekala konec letošnjega poletja in je zbrala kopico priznanih domačih in tujih kiparjev. Umetnine se bodo pridružile stalni razstavi skulptur, ki so nastale na vseh dosedanjih kolonijah, svoj prostor pa so našle v razstavnem prostoru na podstrešju lendavskega gradu. Istega dne, 16. novembra, pa bodo v lendavskem mestnem parku javnosti predali skulpture, nastale na letošnji likovni koloniji LindArt, ki so se je udeležili mladi kiparji in njihovi mentorji iz akademij univerz v Ljubljani, Budimpešti, Pecsu in Zagrebu.