Vinarium – pogled na vinorodno območje Lendave in prihajajoče video predstavitve vinarjev

Martinovo, ki ga sicer na lendavskem koncu slavimo s tradicionalnimi prireditvami, pohodi, krsti mošta in zabavnimi dogodki na vinorodnem območju Lendavskih goric, ki prav v tem času očarajo z barvitim ozadjem jesenske kulise, je letos zaznamovano vse prej kot tradicionalno. Zato smo se z najvišjega razglednega stolpa v Sloveniji tokrat ozrli po tradiciji lendavskega vinogradništva in vinarstva – vinsko kapljico vinarjev smo »oplemenitili« še z digitalno različico in naše vinarje ter vinogradnike predstavili skozi video predstavitve na spletu.




Turistična atrakcija stolp Vinarium Lendava, ki je v začetku septembra praznovala petletnico delovanja, te dni zaradi protikoronskih ukrepov sameva, kljub temu, da bi se prav v tem času na lokaciji odvijali dogodki, posvečeni času Martinovanja. V Zavodu za turizem in razvoj Lendava so zato pozvali vinarje in vinogradnike z lendavskega vinorodnega območja k sodelovanju v promocijski kampanji vinskoturistične ceste.

Župan Magyar: Želimo si povezanosti in skupnega nastopa vinarjev na trgu

Župan Občine Lendava Janez Magyar je ob tej priložnosti poudaril pomen domačih vinogradnikov, ki se kljub temu, da gre pretežno za manjše pridelovalce, ponašajo z vrhunskimi vini. “Ponosni smo tudi na mlade vinarje, ki svojo zagnanost in entuziazem potrjujejo z nagradami – pred kratkim so trije mladi vinarji, združeni pod blagovno znamko Lendwines, prejeli bronasto medaljo na prestižnem ocenjevanju vin Decanter World Wine Awards, kar je vsekakor potrditev njihove motiviranosti in dobrega dela.

Želimo si, da bi se po vzoru mladih vinarji povezali in skupno nastopili na trgu ter tako pripomogli k širši prepoznavnosti naših vin. Zato je toliko pomembneje, da v časih, ki niti vinarjem niso naklonjeni, pomagamo in jih podpiramo tudi s takšnimi digitalnimi akcijami,” dodaja župan. V promocijski kampanji je bilo ustvarjenih deset videoposnetkov, ki predstavljajo posamične vinarje v njihovem domačem okolišu: Vino Kelenc, Vina Magdič, Vina Kleiderman, Vina Smej, Hiša vina Cuk, Zoknjak Winery, Galwine, Rozmanwine, Lendwines in Vina Krampač. Posamični videi se bodo tako dnevno objavljali na spletnih straneh in socialnih omrežjih Vinarium Lendava ter ostalih turističnopromocijskih kanalih Lendave.

Značilna sorta območja je laški rizling

Lendavske gorice v skupni dolžini 9 kilometrov od Pinc, čez Dolino, Čentibo, Lendavo do Dolgovaških Goric nedvomno veljajo za najbolj strnjeno slovensko vinorodno območje, kjer so ozke in dolge parcele zasejane s trto v smeri strmine. Za Lendavske gorice je značilno, da se grozdje prideluje na malih površinah strmih vertikalnih vinogradov in vino hrani v številnih starih vinskih kleteh.

Lendavska vina bi lahko opisali kot pretežno suha vina z izrazito sortno cvetico. Karakteristična vinska sorta je laški rizling, nežno vino, ki naj bi na lendavskem območju velja, da je v lendavskih vinogradih največ mešanih sort grozdja, predvsem pri manjših pridelovalcih.

Zgodba vinsko-turistične ceste

“Vabimo vas, da si ogledate zgodbo lendavske vinsko-turistične ceste skozi omenjene predstavitve vinarjev, ki prav v tem času očara z barvitim ozadjem jesenske kulise,” so sporočili iz Zavoda za turizem in razvoj Lendava.