Jutri nad naše kraje prihaja kratkotrajna ohladitev

Da letošnje poletje zaznamujejo padavine ni potrebno posebej poudarjati. V meteorološkem poletju (od 1. junija do danes) beležimo le dva dneva, ko nad Slovenijo niso nastajale padavine. Edina povsem suha dneva sta bila 19. in 20. junij. Jutri znova prihaja kratkotrajna ohladitev.
V juliju povsem pa suhega dneva nad Slovenijo ni bilo. Seveda, če pogledamo krajevne dnevne padavine, se najde tudi kakšno obdobje, ko dlje časa ni deževalo. Padavinska slika je zaradi pogostih ploh in neviht pričakovano zelo razgibana. Kljub pogostim padavinam pa je bilo, ponekod v osrednji Sloveniji, na Gorenjskem in Koroškem, celo manj padavin od dolgoletnega povprečja. V preteklosti so bila posamezna poletja tudi mnogo bolj namočena, poplavljale so tudi večje reke (npr. Mura julija 1972 in Savinja junija 1954).

Bo višek vročine nastopil (šele) avgusta? Povsem možno

Povprečna temperatura se je v naših krajih do sedaj gibala pri 24 stopinjah Celzija. V letošnjem poletju zaenkrat daljšega vročega obdobja še nismo imeli. Temperatura skoraj nikjer ni presegla 32 stopinj Celzija, se pa je nekajkrat povzpela nad 30 stopinj Celzija, v naših krajih trikrat. Večina meteorološkega poletja je še pred nami in morda bo višek vročine, kot je to pogosto, nastopil avgusta. Tako je bilo recimo lani, v letih 2011 – 2013 in tudi v rekordno vročem poletju 2003.

Prihaja kratkotrajna ohladitev

Letošnje poletje je, kar se vročine tiče manj stresno. Še nekaj dni bo ostalo tako. V sredo bo večinoma oblačno s pogostim dežjem, v notranjosti se ne bo segrelo nad 20 stopinj Celzija. V nadaljevanju tedna bo ponovno topleje, a temperatura večinoma ne bo presegla 30 stopinj Celzija. V prvi polovici julija vročinskega vala ne bo.

Včerajšnji dan je bil veliko bolj prijetno topel, izmerili smo 27 stopinj Celzija, danes pa jih bomo izmerili 28. Jutra so sicer še nekoliko sveža, saj se jutranje temperature nikakor ne uspejo dvigniti čez petnajsto stopinj Celzija. Jutrišnji popoldan bomo izmerili le dvajset stopinj Celzija, možno je pričakovati nekaj dežja, za tem pa vse do nedelje okrog 27 stopinj Celzija. Tudi v nedeljo je možno pričakovati nekaj dežja. Jutranje temperature ostajajo praktično nespremenjene.

Sicer pa je nad večjim delom Evrope je območje visokega zračnega tlaka. S severnim vetrom v višinah k nam doteka nekoliko toplejši in bolj suh zrak.