Jutri je prvi poletni dan

Poletje je, sodeč po temperaturah, prišlo vsaj dva tedna prej kot ponavadi. Jutri se tudi uradno, s prvim poletnim dnem, pričenja poletje. Takšne temperature sicer nekako niti ne presenečajo, saj je to napovedala že topla pomlad.

Letošnja pomlad je bila namreč druga ali tretja najtoplejša, odkar meteorologi pri nas merijo temperaturo, kar je že več kot 100 let. Občani se soncu več ne nastavljajo, ampak se sodeč po večini v senci, skrivajo. Po mestnih ulicah je že možno videti da številni iščejo ohladitev, zagotovo pa prednjači sladoled. Takšno vreme, kot kaže, večini ustreza.

Omenimo naj, da se je včeraj temperatura morja na slovenski obali dvignila na 24 stopinj Celzija. Ne glede na to kaj pravi koledar, smo sicer že sigurno zakorakali v poletje. Meteorologi pričakujejo, da bo do konca tega tedna živo srebro čez dan vztrajalo tridesetice, kakšen dan malo nad, kakšen dan pa malo pod omenjeno temperaturo.

Podobno toplo naj bi bilo še vsaj dva tedna, a kakšnega vročinskega vala ali ekstremne dnevne temperature ni za pričakovati. Včerajšnja temperatura, trideset stopinj, je včeraj bila izmerjena prvič letos. Današnja sreda se bo začela s soncem, temperature pa bodo tudi danes v večjem delu Slovenije povsem poletne.

Od Gorenjske pa do Prekmurja se bodo danes v dopoldanskem času začele pojavljati prve plohe in nevihte, Lokalno bi lahko nastali močnejši nalivi, drugih večjih vremenskih nevšečnosti pa ni pričakovati. Dogajanje se bo zvečer umirilo. Prvi poletni dan, četrtek, bo sončen in topel, obstajala bo možnost ploh ali neviht.