Jutri in v soboto prvo dejanje festivala Poleti v Lendavo

V petek in soboto, 22. in 23. junija, se z dinamično otvoritvijo pričenja festival Poleti v Lendavo, ki bo s številnimi kulturno zabavnimi prireditvami razgibal poletne mesece v mestu in njegovi okolici. Prvi večer bo postregel z atraktivno predstavo novega cirkusa Lurrak baskovske cirkuško akrobatske skupine Aire Aire, čemur bo v soboto sledilo izdelovanje lampijonov želja in spuščanje belih balonov v kresno noč.
V okviru programa, ki je del priprav na kandidaturo Lendave za naziv Evropska prestolnica kulture 2025, bo domačinom in obiskovalcem vse do sredine septembra na voljo več kot 170 prireditev oziroma dogodkov s področja glasbe, filma, gledališča, folklorne dejavnosti, likovne umetnosti, literature, …

Celotni festival je razdeljen na trinajst vsebinskih sklopov, izpeljanih iz štirih programskih stebrov, Včeraj in jutri, Odprta Lendava, Nova skupnost in Mlada Lendava, na katerih sloni tudi projekt kandidature za EPK 2025.

Začenja se s Sončevim obratom, ki bo v času solsticija, kar sovpada z začetkom počitnic, nagovoril mlado občinstvo in družine. V petek popoldan se bo na Letnem odru in na platoju Gledališke in koncertne dvorane Lendava (GKD) razrasel Urbani travnik s prostorsko postavitvijo dežnikov, ki jih bodo pod vodstvom mentorjev poslikali otroci vseh lendavskih in okoliških šol ter vzgojnih zavodov. Dogodek je povezan z dežnikarsko tradicijo Lendave, prvi večer pa bo obiskovalce vznemirila še predstava Lurrak baskovske akrobatsko cirkuške skupine Aire Aire. V soboto, na kresni večer, bodo obiskovalci z izdelavanjem lampijonov želja in spuščanjem belih balonov pospremili festival na dolgo in vznemirljivo poletno popotovanje. Večer bo zaokrožil koncert skupine Wild Strings Trio na letnem odru GKD.

Dogajanje se bo v naslednjih dneh in vse poletje nadaljevalo v neprekinjenem tempu, organizatorji pa so pri snovanju programa imeli v mislih kar najširše vrste občinstev, med njimi mlade, družine, študente, lokalno prebivalstvo in turiste, program je žanrsko dovolj raznolik, da bo zanimiv in privlačen za vse starostne skupine in obiskovalce z različnimi interesi. Obeta se nam poletje, polno predstav, ki jih ustvarjajo tako ljubiteljski kot poklicni umetniki, manjkalo ne bo koncertov zabavne, etno in resne glasbe ter gledaliških predstav in različnih ustvarjalnih delavnic. Lendavčani gojijo tudi poseben odnos do likovne umetnosti, ki bo prav tako pomemben del mestnega poletja. Tradicionalna likovna kolonija LindArt letos dobiva novo podobo in se z ustvarjalci seli na prosto, kjer bodo ustvarjali velike skulpture, ki bodo našle svoj prostor v mestu. Posebnost letošnje kolonije bodo tudi tedenska srečanja z umetniki.

Vsebine festivala Poleti v Lendavo povezujejo preteklost in tradicijo s sedanjostjo, k sodelovanju pa so organizatorji pritegnili številne ustvarjalce in umetnike najrazličnejših žanrov. V skoraj treh mesecih se bo na 11 prizoriščih predstavilo 1330 udeležencev iz 11 držav na skupaj več kot 170 dogodkih. Povedano drugače, Lendava bo gostila 54 ljubiteljskih skupin iz 5 držav, to je skupaj 650 ljubiteljskih umetnikov ter 380 profesionalnih umetnikov, k temu pa prištejmo še 300 otrok in mentorjev, ki bodo tudi soustvarjali poletne dogodke.

Večina dogodkov bo potekala na Letnem odru Gledališke in koncertne dvorane Lendava, temu prizorišču pa se pridružujejo še nekatera izven mestnega središča, omenimo stolp Vinarium, Ribiški dom in grajsko kavarno Chill on Hill, ki bo svoja vrata odprla sredi meseca julija.