Jutri bo v Dolgi vasi dišalo po špargljih

Mesec maj je čas špargljev, ko se navadno odvija tudi Dan špargljev in špargljevih jedi v Dolgi vasi. Letos bo omenjeni dogodek seveda nekoliko prilagojen trenutnim epidemiološkim razmeram, bo pa šparglje in jedi iz špargljev moč dobiti med 11.00 in 17.00 uro.
Da bi to zelenjavo, ki izvira iz Primorske še bolj umestili na naš jedilnik in morda navdušili še kakšnega novega pridelovalca, se vsako leto v Dolgi vasi, slovenski prestolnici špargljev, odvija vsem dobro poznana kulinarična prireditev Dan špargljev. Lansko leto se prireditev zaradi slabe epidemiološke slike ni odvila, se pa bo letos, a v okrnjeni obliki. Letošnjo prireditev organizira Kulturno in turistično društvo Fehér Jani Dolga vas ob podpori tamkajšnje krajevne skupnosti.

Na ploščadi pred tamkajšnjim vaško-gasilskim domom bodo obiskovalci lahko poizkusili špargljeve jedi. Pripravljali jih bodo ponudniki družina Sarjaš, družina Radikon in družina Gomzi, na stojnicah omenjenih ponudnikov pa bo to delikateso moč tudi kupiti. Krajevna skupnost Dolga vas bo poskrbela za špargljev golaž, ki ga bo pripravljala že od zgodnjega dopoldneva. Ponudniki se bodo osredotočili predvsem na špargljeve njoke, langoše, miške, pečenice, šparglje v slanini, hamburger …

Ker pa se epidemiološki ukrepi izboljšujejo, bo poskrbljeno tudi za glasbo. Letos seveda ne gre pričakovati kakšne glasbene skupine, a tišine, kot poudarjajo organizatorji, kljub temu ne bo. Prav tako bo poskrbljeno za sedišča in mize, ki bodo drug od druge seveda ustrezno oddaljene, na skromnem prireditvenem prostoru pa bo poskrbljeno za šotor. Tako Kulturno in turistično društvo Fehér Jani Dolga vas kakor tudi tamkajšnja krajevna skupnost vabita torej vse špargljev željne, pa tudi tiste, ki jih morda ne marate, a se odločite pojesti kaj zdravega.