Jutra ostajajo sveža, noči so že kar dolge

Za nami je obdobje nekoliko prehladnega vremena, kar je sicer zanimivo, saj letošnje poletje s sončnimi žarki ni skoparilo. Jutra ostajajo sveža, noči so že kar dolge, dnevi pa so že vidno krajši. Popoldnevi so kot nalašč za preživljanje jesenskih dni v naravi, popoldanske temperature pa dobro denejo tudi vinski trti.
Zdaj že lahko rečemo, da je za nami obdobje nekoliko prehladnega vremena, če temperature primerjamo s povprečjem za september. Ohladitev je bila še toliko izrazitejša, ker smo imeli pred tem za okoli 5 stopinj pretople dni. Res je, da klimatološke vrednosti povprečne dnevne temperature v notranjosti Slovenije v prvi septembrski dekadi padejo za okoli 2 stopinji, a letošnja ohladitev je bila še “uspešnejša,” saj so bili dnevi od 2. septembra dalje za 1 do 3 stopinje pod že tako ali tako nižjim povprečjem.

Danes nekoliko hladneje, a nič ekstremnega

Kot rečeno, to je za nami in deležni smo spet toplih popoldni. Jutra ostajajo sveža, noči so že kar dolge, zaradi megle pa so dopoldnevi razmeroma sveži. Vremenski procesi, ki bodo vplivali na vreme pri nas, bodo le obrobni. Hladna fronta nas bo oplazila danes, ko se bo tudi zaradi spremenjenega vetrovnega režima pojavila oblačnost, ki pa se bo na primorski strani zaradi ponovne burje večinoma posušila. Le ko nas bodo prešli tudi tanjši oblačni sloji višje v ozračju, se bo lahko prehodno pooblačilo tudi tam. Ob koncu tedna se bo nekoliko ohladilo, a že v ponedeljek bo spet topleje s povprečno dnevno temperaturo nad dolgoletnim povprečjem. Do naslednjega torka bodo padavine malo verjetne, po torku pa se lahko vreme spet spremeni. Lahko torej rečemo, da je pred nami lepa, (vesela?) jesen.