Junijski požar v Ljutomeru: Stroški gašenja požara in izvajanja gasilske službe: 200 tisočakov

Na začetku junija je zagorelo v ljutomerski industrijski coni, v obratu podjetja Eko Plastkom, ki predeluje odpadne sveče. Šlo je za požar velikih razsežnosti, o katerem smo poročali tudi na našem spletnem portalu. Pol leta po velikem požaru so službe sodelujoče pri gašenju požara in pri popopžarnih aktivnostih, ki so sledile v obdobju po požaru, pripravile analizo o samem dogodku in posledicah požara.
Gorel je objekt velikosti 4.300 m2. Na požarišče so v štirih minutah po prejemu poziva prvi prispeli gasilci PGD Ljutomer. Že med prihodom na požarišče se bili aktivirani gasilci celotne Gasilske zveze Ljutomer. Požar velikih razsežnosti je prvi dan v nočnem času, pod skrajno težkimi pogoji, gasilo 258 gasilcev. Štiri dni je požar gasilo 483 gasilcev iz 36 PGD in gasilci poklicne enote iz Lendave.

Za dihanje porabili 287 tlačnih posod zraka

Sodelovali so gasilci iz Pomurja in Podravja, ki so skupaj opravili čez 4200 ur gasilskega dela. Med požarom so gasilci za svoje delo v neposredni bližini požara za dihanje porabili 287 tlačnih posod zraka z uporabo dihalnih aparatov. Na požarišču je bilo prisotnih 59 različnih gasilskih vozil in priklopnikov, od tega dve avto lestvi, iz Gornje Radgone in Murske Sobote, 16 avtocistern, 4 manjša gasilska vozila z vodo, 13 gasilskih orodnih vozil in dve poveljniški vozili. Skupaj so na terenu porabili 953 ur.

Porabili okrog 3.000.000 litrov vode

Gasilske brizgalne so opravile skoraj 70 ur črpanja vode iz Globetke. Helikopter Slovenske vojske, ki je v 15 preletih na požarišče odvrgel čez 30.000 l vode, je pri gašenju pomagal skoraj dve uri. Vodo je zajemal v gramoznici Babinci. Ura letenja helikopterja stane med 4.600 do 5.500 €. Za gašenje je bilo porabljeno približno 3.000.000 l vode iz hidrantov in Globetke ter cca 5.000 l penila.

Prikazani so samo stroški, vezani na gašenje požara, in stroški izvajanja gasilske službe:

Poleg gasilcev so pri gašenju in pri popožarnih aktivnosti sodelovali še posamezniki, ter druge službe in podjetja. Na srečo se v intervenciji ni nihče resno poškodoval in ni bilo smrtnih žrtev. Izvedene so bile tudi analize vode, zraka, tal in pšenice ter solate, ki kažejo, da v požaru ni prišlo do katastrofalnih obremenitev vode, zraka, tal ter kmetijskih pridelkov. Preiskava kriminalistične policije še poteka z zbiranjem obvestil in analizami zbranih podatkov. Ugotovili so, da je šlo za požig.