Je prodajo Term Lendava moč ustaviti?

Saga okrog prodaje Term Lendava se, kot kaže, še ne bo končala. Že dlje časa je moč slišati, da gospodarski minister prodaji nasprotuje, a zanimivo, državni SDH prodaji Term Lendava ni nasprotovala. Kaj se torej dogaja?
Prodaja Term Lendava ni ustavljena, čeprav gospodarski minister Zdravko Počivalšek prodaji nasprotuje. Trenutno je prodajni proces obstal na ravni sklenjene pogodbe med prodajalcem Savo, d. d. in kupcem, madžarskim državnim skladom Comitatus, ki deluje v sklopu MNV – Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt, nad katerim bdi madžarsko ministrstvo za nacionalni razvoj. Prav zanimivo je, da ministrstvo s takšnim imenom zanimajo nepremičnine le streljaj čez mejo.

Minister Počivalšek prodaji menda nasprotuje iz treh razlogov. Kot prvega navaja, da to ni v skladu s strategijo trajnostne rasti slovenskega turizma, ker gre za vprašljivo kapitalsko naložbo in ker gre za prodajo na obmejnem območju. Pri tem je pred časom za časnik večer že dejal, “da je termalni turizem ena od strategij slovenske turistične ponudbe, zato prodaje nikakor ne podpiramo.” Ali bodo postopki stekli odvisno od strukturiranja nove vlade pa je dobro vprašanje.

Zgodba z lendavskimi termami je sicer nekoliko nenavadna in v nasprotju z napovedmi vlade pred nekaj leti. Takrat je DUTB, na katero je bilo preneseno premoženje prezadolžene Save, začela iskati ustreznega in kompetentnega kupca. Vlada je takrat z gospodarskim ministrom Zdravkom Počivalškom na čelu uvrstila Savo Turizem med strateške državne naložbe, ki niso na prodaj. Terme Lendava prodaja finančni holding Sava, v kateri ima SDH 22,56 odstotni lastniški delež. SDH prodaji Term Lendava ni nasprotovala in je ni ustavila, ker da, tako so zapisali pred časom, spoštujejo meje korporativnega upravljanja in pristojnosti organov vodenja in nadzora družb v upravljanju.