Iztok Utroša: “Mislim, da bi bilo najpomembnejše, da klubi in trenerji začnejo bolj sodelovati”

Iztok Utroša, Lendavčan in nekdanji igralec BK Mladost, se te dni mudi na Evropskem prvenstvu do 17 let, ki poteka v Podčetrtku. Od vloge aktivnega članskega tekmovalca se je pred nekaj časa poslovil in začel graditi kariero na področju trenerstva. Kot trener že vrsto let dela za švicarski BC Üzwil, a njegovo delo so opazili tudi pri Badmintonski zvezi Švice. Iztok je tako trenutno trener v klubu in pa selektor švicarskih reprezentanc do 17 in 19 let. Z njim smo imeli priložnost spregovoriti nekaj besed.
Koliko časa delaš kot trener v Švici?

V švicarskem klubu BC Uzwil sem začel kot igralec v njihovi najboljši ekipi, to je bilo leta 2011. 5 let sem bil samo igralec, leta 2016 pa sem sprejel ponudbo trenerja ter se preselil. Po nekaj letih dela kot klubski trener, je tudi Švicarska badmintonska zveza postala zainteresirana zame, da bi prevzel vlogo selektorja. Pred tremi leti sem tako prevzel funkcijo selektorja U17 in lansko leto tudi U19 – tako, da sem trenutno v vlogi reprezentančnega trenerja U17 in U19. To ni funkcija za polni delovni čas, temveč sem še zmeraj glavni trener v BC Uzwil. V vlogi selektorja vodim priprave in treninge, ki jih imamo ob koncih tedna ter spremljam igralce na mednarodnih turnirjih.

Kakšen je bil prehod od igralca do trenerja?

Prehod ni bil načrtovan, saj nisem imel načrta postati trener. Glede na to, da sem bil v dokaj negotovem položaju kot igralec, saj sem čutil, da s takratnimi predstavniki zveze ne bomo našli skupnega jezika, je ponudba iz Švice prišla v pravem trenutku. Prehod sam je bil za mene dober, saj sem prva leta bil še zelo aktiven kot igralec in sem veliko treniral še zase ter igral tekmovanja in ligo v Švici. Sčasoma sem vedno več časa posvetil trenerskemu delu, investiral čas in energijo v razvoj na tem področju.

Kakšne primere dobre prakse misliš, da bi lahko prenesli v slovenski prostor?

Zelo težko govorim o Sloveniji in slovenskem badmintonu, saj sem preveč oddaljen od situacije, da bi lahko podal svoje mnenje. Lahko govorim samo več iz izkušenj, ki jih imam še odkar sem bil v Sloveniji. Mislim, da bi bilo najpomembnejše, da klubi in trenerji začnejo bolj sodelovati, saj imajo vsi enak cilj, in to je, da spremljajo igralce ter jih pripeljejo do njihovih in zveznih ciljev. Potrebno je tudi redno izobraževanje trenerjev. Mi imamo v Švici pogosto izobraževanja trenerjev, nekatera so tudi v tujini.

Vir: BK Mladost