Izsiljevanje z domnevno okužbo računalnika – opozorilo pred spletnimi goljufi

V zadnjem obdobju so policisti prejeli večje število sporočil, v katerih nam občani naznanjajo, da so prejeli elektronska sporočila neznanih oseb in da te osebe od njih zahtevajo nakazilo denarnih sredstev v zameno za neposredovanje nekaterih prejemnikovih vsebin. Vse uporabnike opozarjamo: ne nasedajte takim sporočilom, gre za prevaro!
V teh primerih neznani pošiljatelj v svojem elektronskem sporočilu v angleščini navaja, da je okužil računalnik prejemnika z zlonamerno programsko opremo (virusom). Virus naj bi deloval tako, piše neznani pošiljatelj, da omogoča uporabo oz. vklop prejemnikove kamere, ki naj bi prejemnika posnela med gledanjem spletne strani z erotično vsebino. V nadaljevanju sporočila pa pošiljatelj še grozi, da bo te posnetke odposlal vsem prejemnikovim kontaktom, če mu prejemnik ne bo plačal. Pri tem običajno zahteva plačilo v obliki virtualne valute bitcoin.

Vse uporabnike obveščamo, da gre v navedenih primerih za množično pošiljanje lažnih sporočil na razne elektronske naslove, kar je poznano kot “spam” pošta. V teh primerih torej storilci lažno predstavljajo nekatera dejstva in s tem poskušajo prejemnike zavesti, naj jim pošljejo denarna sredstva.

Prejemnikom tovrstnih sporočil svetujemo:

Ne odgovarjajte na tovrstno prejeto pošto.
Ne odpirajte morebitnih datotek v priponkah.
Ne klikajte na povezave, navedene v sporočilu.
Ne posredujte svojih osebnih ali kakršnikoli drugih podatkov.
Blokirajte prejeto spletno pošto ali osebo oz. jo dodajte na tako imenovano listo nezaželene pošte.

V primeru, da ste oškodovani, pa lahko dejanje prijavite policistom na najbližji policijski postaji.