Izražanje mnenj? Da. Na kakršen koli način? Ne ravno … Javni zavod KKC odstopil od pregona

Bralci našega spletnega medija so nas včeraj opozorili na popisano fasado Gledališke in koncertne dvorane, kjer so se nepridipravi nad fasado znesli s fluorescentnim barvnim sprejem, vsebina pa je namenjena proti trenutno aktualnemu covidu-19. S tem seveda nastaja premoženjska škoda, ki jo bomo krili davkoplačevalci, sporočilnost pa je že tako ali tako izjemno majhna, če ne nična.
Minuli konec tedna so bili na delu vandali, ki so se tokrat znesli nad fasado lendavske Gledališke in koncertne dvorane, natančneje, nad fasado na letnem odru. Slednja je sicer v minulih letih že nekajkrat bila tarča vandalizma in je bila vedno tudi sanirana, na stroške davkoplačevalcev. In tako bo verjetno tudi tokrat. Vandali so si fasado tokrat privoščili za izražanje mnenj proti trenutno aktualni koronakrizi, kar seveda ni nič spornega, a je sporen seveda način, za katerega so se odločili obvestiti javnost o svojih prepričanjih.

V skladu z Zakonom o varstvu javnega reda in miru je za kršitev pisanja ali risanja po zidovih, ograjah ali drugih javno dostopnih krajih, na katerih ni dovoljeno risati grafitov, predvidena globa 208,64 evra, za dejanja, storjena z namenom vzbujanja narodnostne, rasne, spolne, etnične, verske, politične nestrpnosti ali nestrpnosti glede spolne usmerjenosti, pa globa najmanj 834,58 evra. Vsi, ki so kar koli videli, pa lahko primere prijavijo tudi redarski službi Občine Lendava, neposredno na Občino Lendava ali na policijo.

Javni zavod KKC Lendava morebiti ugotovljenega storilca ne bo preganjal

Policija obravnava vsako prijavo, hkrati pa tudi odreagira na zaznane kršitve. Na kraju kršitve se ne glede na vsebino in način pisanja grafitov loti ugotavljanja, če gre za prekršek ali kaznivo dejanje. Policisti ob vsaki prijavi začnejo aktivnosti za izsleditev storilca. Kot smo uspeli izvedeti, je policija o omenjenem pisanju bila obveščena.

“Dne 02.02.2022 smo policisti prejeli prijavo, da so neznanci z grafiti popisali kulturno stavbo v Lendavi. Z ogledom kraja in zbiranjem obvestil je bilo ugotovljeno, da je neznani storilec s sprejem na dva zidova stavbe napisal grafite in kraj zapustil. Odgovorna oseba je odstopila od pregona,” pa so na naše novinarsko vprašanje odgovorili iz PU Murska Sobota.