Izobraževanje na daljavo: Brez težav včeraj ni šlo

Osnovne in srednje šole po Sloveniji so se na ukrep šolanja na daljavo, ki je za osnovnošolce od 6. razreda in za vse dijake stopil v veljavo z današnjim dnem, večinoma dobro pripravile. Nekaj težav je povzročil preobremenjen sistem za pouk na daljavo.
Med ukrepi za zajezitev širjenja koronavirusa je tudi pouk na daljavo. Šole so se na takšen način dobro pripravile, osnovnošolcem in dijakom pa takšen način pouka ni tuj, saj so ga imeli že spomladi. Za zdaj velja, da bo pouk na daljavo potekal ta teden, sledijo enotedenske počitnice, ob koncu katerih naj bi bilo znano, kako naprej. V kolikor bo epidemiološka slika enaka ali slabša, pouk na daljavo ostaja. V kolikor se bo le-ta izboljšala, pa se šolajoči lahko vrnejo za šolske klopi. “Pouk poteka v skladu z veljavnim urnikom in načrtom dela na daljavo. Prisotnost dijakov pri pouku na daljavo je obvezna. Izvajanje praktičnega usposabljanja z delom se bo v skladu z navodili ministrstva in centra za poklicno izobraževanje ter v skladu z dogovorom z delodajalci lahko nadaljevalo z upoštevanjem vseh varnostnih priporočil NIJZ,” so sporočili iz Dvojezične srednje šole Lendava.

Pouk na daljavo poteka preko Arnesove spletne učilnice, do katere učenci dostopajo na spletni strani šole in s pomočjo videokonferenčnega sistema Zoom. A brez težav ni šlo. Arnesovi strežniki so bili vnovič obremenjeni, nekatere šole pouka na daljavo niso mogle izvesti. Sporočili so, da je Arnes doživel izredno povečanje uporabe vseh storitev enotnega izobraževalnega okolja Arnesa in da je bil preobremenjen tudi sistem enotne prijave (AAI). Učilnice so tako delovale upočasnjeno, kmalu za tem pa so strokovnjaki na Arnesu že ugotovili, kje je bilo ozko grlo. Zmogljivosti bo Arnes širil nekaj tednov.

Čeprav so se učitelji in učenci usposobili za šolanje na daljavo, pa bo težave predstavljalo poučevanje praktičnega pouka. Večino tega pouka bo potrebno kasneje nadomestiti. Še vedno pa ima kar nekaj učencev, ki se šolajo na daljavo, težave zaradi slabe pokritosti z internetnim omrežjem.