Izjemno uspešna tudi dodatna krvodajalska akcija v Lendavi, zbrali več kot četrtino potrebne krvi!

Ker v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor upadajo zaloge krvi in ker se je število krvodajalcev zaradi zaščitnih ukrepov za preprečevanje možnega prenosa novega koronavirusa na nacionalni ravni močno zmanjšalo, se je včeraj v Lendavi odvila še druga krvodajalska akcija, ki je vnovič bila izjemno uspešna. Udeležilo se je je kar 80 oseb.
Rdeči križ Slovenije – območno združenje Lendava je vse polnoletne občane Lendave že drugič zapored pozvalo, da se naj udeležijo ponovljene krvodajalske akcije, ki se je tudi tokrat, včeraj, odvila v prostorih Dvojezične osnovne šole I Lendava. Krvodajalke in krvodajalce so preko spleta obvestili, da je kljub izrednim razmeram odzivnost in pripravljenost krvodajalcev v Občni Lendava bila na aprilski krvodajalski akciji nad pričakovanji in razpoložljivimi kapacitetami, saj kri potrebujejo za nujna in neodložljiva zdravljenja. “Z uvedbo novih ukrepov in postopkov pri izvedbi krvodajalske akcije smo zagotovili varno okolje in varen odvzem krvi za krvodajalce in zaposlene,” so še sporočili.

Obe krvodajalski akciji sta bili ocenjeni kot zelo uspešni. Kar 72 občanov na prvi in 80 na včerajšnji krvodajalski akciji se je odločilo, da to pomembno tekočino daruje in s tem nekomu morda celo reši življenje. “Moramo povedati, da je darovala predvsem aktivna populacija, med 35 in 45 let. Veseli smo bili, da so se vračali tudi tisti krvodajalci, ki krvi niso darovali že dolga leta. Manj je bilo starejših nad 60 let, bilo pa je tudi nekaj novih krvodajalcev, katerih smo izjemno veseli. Lepo je, da so se odzvali mladi,” je dejala Erika Kavaš, dr. med. z Centra za transfuzijsko medicino Maribor in dodala, da so krvodajalsko akcijo podaljšali za dobro uro. V Centru za transfuzijsko medicino UKC Maribor je sicer krvi že zelo primanjkovalo, nivo je skorajda padel pod kritično vrednost. Lendavčani smo skupno v dveh krvodajalskih akcijah prispevali 68 litrov krvi.

“Center za transfuzijsko medicino UKC Maribor s krvjo pokriva tri bolnišnice, in sicer UKC Maribor, ter splošni bolnišnici v Rakičanu in na Ptuju. Kri se zbira stacionarno ter dinamično, kamor spadata tudi dve omenjeni akciji. Gre za planirane akcije, tedensko pa zadnjih deset let moramo zbrati najmanj 400 enot krvi. Takšna je bila namreč poraba v omenjenih treh bolnišnicah,” je dejala Kavaševa. V praksi torej to pomeni, da smo v Lendavi v omenjenih dveh krvodajalskih akcijah zbrali zbrali 152 enot krvi. Zaradi trenutne epidemije so tako odpadle številne študentske krvodajalske akcije, predvsem v Mariboru, kar se seveda pozna. Seveda so se potrebe po krvi prav tako zmanjšale, a se bodo operativni posegi in podobno naglo pričeli zviševati.

“Zelo smo hvaležni sekretarki rdečega križa Lendava, Nataliji Gomzi Jablanovec, zelo smo hvažezni ravnateljici DOŠ 1 Lendava, Tatjani Sabo, ki nam je prijazno odstopila prostore, še posebej pa smo hvaležni županu Janezu Magyarju, ki nas je izjemno podprl, saj v zadnjih desetih letih tega nismo bili tako deležni. Če občinska oblast nudi podporo v taki dejavnosti, potem bodo naši bolniki zagotovo dobili to, kar potrebujejo in bomo mi naše dejavnosti lažje izvajali,” je zaključila Kavaševa. “Solidarnosti krvodajalcev se v teh trenutkih ne da prezreti. Takih številk v normalnih razmerah ne dosegamo,” pa je dejala Natalija Gomzi Jablanovec.

FOTO: Tomaž Galič