Izjemen odziv na minulo krvodajalsko akcijo v Lendavi

Minuli petek je v organizaciji Rdečega križa potekala krvodajalska akcija, tokrat v prostorih Dvojezične osnovne šole 1 Lendava. Kot so sporočili organizatorji, so se občani tokrat odzvali v izjemnem številu, kri jih je namreč darovalo kar 72.
Rdeči križ Slovenije – območno združenje Lendava je vse polnoletne občane Lendave pozvalo, da se minuli petek udeležijo krvodajalske akcije, ki se je tokrat odvila v prostorih Dvojezične osnovne šole I Lendava. Krvodajalke in krvodajalce so preko spleta obvestili, da kljub izrednim razmeram potrebujejo kri za nujna in neodložljiva zdravljenja. “Z uvedbo novih ukrepov in postopkov pri izvedbi krvodajalske akcije smo zagotovilo varno okolje in varen odvzem krvi za krvodajalce in zaposlene,” so še sporočili. Za obisk krvodajalske akcije se je sicer bilo potrebno predhodno najaviti.

Tokratna krvodajalska akcija je bila ocenjena kot zelo uspešna. Kar 72 občanov se je odločilo da to pomembno tekočino daruje in s tem nekomu morda celo reši življenje. “Zaradi velikega odziva in pripravljenosti krvodajalcev je Center za transfuzijsko medicino UKC Maribor pripravil tudi dodatno odvzemno mesto. Kljub temu kapacitete niso bile dovolj velike za vse tiste, ki so se odzvali pozivu na krvodajalsko akcijo in zato so se dogovorili za dodaten temin,” so še sporočili iz lendavskega Rdečega križa. Krvodajalsko akcijo bodo tako ponovili 11. maja 2020, svoj prihod pa je potrebno najaviti na telefonski številki 041 320 796 ali 02 321 2271 in se dogovoriti o uri prihoda. Naročanje oziroma vpisovanje krvodajalcev v sezname izvajajo vsak delovni dan med 8. in 14. uro.

Priznanje območnega združenja Rdečega križa

Za angažma pri organizaciji in izvedbi krvodajalske akcije je Občina Lendava in Dvojezična osnovna šola I Lendava prejela posebno priznanje za izjemen prispevek na področju humanitarnega delovanja Rdečega križa Slovenije – območnega združenje Lendava. Posebno priznanje Rdečega križa sta prejela tudi župan Občine Lendava Janez Magyar in ravnateljica šole Tatjana Szabo. Ob tej priložnosti se je za pomoč pri izvedbi krvodajalske akcije s praktičnim darilom zahvalil še UKC Maribor.