Izdelajte sami trenutno najbolj vročo robo: Zaščitno masko

Vedno več slovenskih podjetij je začelo šivati zaščitne maske. Potrebe po maskah so namreč ogromne, zato jih primanjkuje po vsem svetu. Zaloge pa ne zadostujejo niti za zdravstvene delavce, ki jih nujno potrebujejo pri svojem delu. Ker mask ne morete dobiti niti v lekarnah, bo treba, kot kaže, postati sam svoj mojster.
Po tem, ko smo vam na našem spletnem portalu pred kratkim predstavili kako izdelati razkužilo, bomo tokrat izdelali svojo lastno zaščitno masko. Od včeraj naprej jih potrebujemo še bolj, saj nova uredba namreč od vseh zahteva nošenje zaščitne maske v zaprtih javnih prostorih. Pri tem je dobro vedeti, da je za tovrstno rabo dovolj učinkovita tudi doma izdelana maska, ki bo preprečila, da bi širili morebitne viruse. S tem seveda ščitimo sebe in druge, kar je odgovorno obnašanje v tem času.

Ljubljanski Univerzitetni klinični center (UKC) je objavil napotke, kako sešiti svojo pralno masko iz bombaža, kar je dobro tudi za tiste, ki imajo občutljivo kožo in jim umetne mase povzročajo alergične reakcij ali draženje kože. Potrebno je vedeti še, da pralne zaščitne maske niso primerne za zdravstvene delavce, ki delajo z bolniki in niso alternativa za profesionalne maske. Uporabljajo se le, če ni na voljo profesionalnih mask.

Kot materal lahko uporabite bombažno rjuho, kuhinjsko krpo ali bombažno spodnje perilo. Seveda naj bo material čist in prekuhan. Maske opremo v pralnem stroju na najmanj 60 stopinj Celzija, še bolje na 95 stopinj Celzija. Za pranje uporabimo običajne pralne praške. Suho masko nato prelikamo z likalnikom, s čimer dodatno uničimo morebitne mikrobe. Pri pripravi modela so pri UKC Ljubljana izhajali iz kirurške maske. Za izdelavo potrebujete kos bombažnega blaga dimenzij 19 X 36 centimetrov in dva bombažna trakova, dolga 100 centimetrov.

maske-navodila