Ižakovci: Mlin na Muri v fazi obnove

Konec lanskega marca se je na Otoku ljubezni v Ižakovcih nezadržno potapljal mlin na Muri. Sprva so mnogi izgubili upanje, da bodo še rešili objekt izjemne kulturno-zgodovinske dediščine, saj so gasilci bili na terenu več kot 12 ur. Gasilci PGD Ižakovci in PGD Beltinci (v pripravnosti so bili tudi pomurski potapljači, ki jim ni bilo potrebno posredovati op.p.) so ves čas črpali vodo in čakali na dvigala, tako da so v večernem času, dobrih 12 ur pozneje, le uspeli s pomočjo dveh dvigal uspešno dvigniti mlin iz obeh strani.
Potem, ko se je mlin na Muri lanskega marca potapljal, so tokrat sanacijska dela, kot jih je napovedal tudi župan Občine Beltinci, v polnem teku. Mlin na Muri v Ižakovcih, nekoč eden izmed mnogih, sicer velja za objekt izjemne kulturno-zgodovinske dediščine, ki pa je v minulih letih bil slabo vzdrževan, kar je bil razlog za takšen dogodek. Mlin so s pomočjo dveh avtodvigal in s svojim neumornim delom gasilci takrat rešili, a župan Občine Beltinci pravi: “Kot gospodar se je potrebno obnašati čisto drugače kot do sedaj.” Svojo besedo je, kot kaže držal, saj so na mlinu že nekaj dni restavratorji. Omenjeni mlin na Muri je sicer edini plavajoči mlin pri nas.

Restavratorji tehnične dediščine se v Ižakovcih mudijo že več dni. Najprej so na obeh čolnih uredili sprednji del, saj je bil les v slabem stanju (je močno strohnel), v drugi fazi, kjer se obnova trenutno nahaja, pa je naloga restavratorjev, da bi se mlinsko kolo vnovič zavrtelo. Polomljena je bila namreč glavna gred, poskrbeti je bilo potrebno za menjavo okovja. Kot so dejali, restavratorji kaj takega počno prvič, s čimer segajo v bogato zgodovino naših prednikov. Otok ljubezni z omenjenim zgodovinskim mlinom na Muri sicer velja za zanimivo turistično točko, saj ga vsako leto obišče okrog 40.000 obiskovalcev. No, letos jih bo najbrž nekoliko manj.

Ta primer žal potrjuje, da v preteklosti ni bilo ustrezno poskrbljeno za vzdrževanje turistične infrastrukture. Zato bomo v bodoče naše turistične bisere spremenili v ponos naše občine, Prekmurja, Slovenije. Zahvaljujem se vsem ki so priskočili na pomoč in s svojim požrtvovalnimi dejanji dokazali, da v težavah nismo sami,” je takrat povedal beltinski župan Marko Virag in dodal: “Vzrok je skupek več dejavnikov, eden je gotovo ta, da je narava nepredvidljiva, je pa med glavnimi razlogi tudi slabo vzdrževanje mlina v preteklosti. Ta dogodek vidim kot skrajni opomin, da zadevo vzamemo resno in aktivno pristopimo k reševanju problematike.” Občina Beltinci je za sanacijo rezervirala 300.000 evrov.