Iz Microsofta v Oracle. Lendavčan Peter Jaušovec sedaj živi v Redmondu

Lendavčan Peter Jaušovec najbrž velja za edinega Lendavčana, ki je po končanem šolanju dobil službo neposredno pri gigantu Microsoftu, katerega je po nekaj letih zapustil in se na novo zaposlil pri gigantu Oracle, kjer je zaposlen še danes. Peter pravi, da se v rojstni kraj rad vrača.
Peter Jaušovec je živel in odraščal v Lendavi, kasneje je živel tudi v Petišovcih. Tako osnovno kakor tudi srednjo šolo je obiskoval v Lendavi, smer v srednji šoli, ki jo je obiskoval pa je bila gimnazija. To je bilo med letoma 1996 in 2000, seveda še v nekdanji Dvojezični srednji šoli na Glavni ulici. Po uspešno opravljeni srednji šoli se je podal na študij v Maribor, na Fakulteto za elektrotehniko, računalništvo in informatiko v Mariboru, ki jo je obiskoval, ocenjuje, med leti 2001 in 2007.

“Svojih mladostniških in sicer srednješolskih let se zelo rad spominjam. Na lendavsko gimnazijo me vežejo lepi spomini, kljub občasnim popravnim izpitom in občasnim slabim ocenam. Tudi to je del izobraževanja. Poletja smo, kot sleherni Lendavčan naše generacije, preživljali v Športno-rekreacijskem centru (ŠRC), na takratnem že prvem skate-parku in občasno tudi v kakšni gostilni,” se svojih mladostniških let spomni Jaušovec.

Pot v Microsoft

“Microsoft, tako kot ostala večja tehnološka podjetja, zmeraj zaposlujejo, in tako je bilo tudi takrat” Kot pravi, je zasledil prosto delovno mesto v eni od ekip Microsofta in se nanjo prijavil. “Čez nekaj dni sem se z njimi slišal po telefonu in ker sem v istem obdobju potoval v ZDA na konferenco, so mi predlagali, da se oglasim v njihovih pisarnah na razgovor.” To se je seveda tudi zgodilo. Petru so kmalu za tem ponudili službo, a se je zataknilo pri diplomi, saj je takrat še ni imel. To pa je bil en izmed pogojev za delovno vizo.

Peter je obljubil, da bo diplomiral v najkrajšem možnem času, pri Microsoftu pa so obljubili, da ga bodo počakali. Obljubo sta držali obe strani, Peter je po uspešno opravljeni diplomi čez nekaj mesecev prejel delovno vizo, Lendavčanu pa naenkrat ni preostalo drugega, kot da se v ZDA tudi preseli.

Peter Jaušovec na študiju v Mariboru

“Na Microsoftu sem delal v ekipi, ki je razvijala orodja za razvoj rešitev za programski opremi Office in SharePoint. V tej ekipi sem delal nekje 4 – 5 let, nato pa sem se prestavil v ekipo, ki je razvijala aplikacije za pametne mobilne telefone z operacijskim sistemom Windows. Po kakšnih 2 – 3 letih sem spet zamenjal službo in delal v ekipi, ki je razvijala programska orodja za računalništvo v oblaku.”

Pri Microsoftu je bil Jaušovec zaposlen skupno 10 let, ko se je odločil, da je čas za odhod in čas za nove izzive. “Večina ljudi tukaj menjuje zaposlitve na vsakih nekaj let. To je tukaj normalno,” pojasni. Novo zaposlitev si je tako našel pri podjetju Oracle, velikanu, ki se ukvarja z izdelovanjem sistemov za upravljanje podatkovnih baz, orodij za razvoj podatkovnih baz ter rešitev za upravljanje virov podjetja, za upravljanje odnosov s strankami in za upravljanje oskrbovalne verige. Ustanovljeno je bilo le dve leti po Microsoftu.

“Ponudba je bila dobra. Večino časa delam od doma, nekajkrat na mesec pa se odpravim na sestanke v Kalifornijo, kjer je večina moje ekipe. Tudi pri Oraclu kot razvijalec delam na področju računalništva v oblaku in na področju povezovanja računalniških sistemov v celoto.” Peter ob našem vprašanju kje se vidi v prihodnosti pove, da bo pri Oraclu zagotovo ostal, razen, če dobi kje boljšo ponudbo. “Aktivno sicer ne iščem druge zaposlitve, a če bo možnost boljše, bom zagotovo razmislil. Tudi na Microsoft bi se vrnil, a kot sem pojasnil, je vse odvisno od ponudbe, ekipe in področja na katerem bi delal.” Jaušovec v smehu prizna: “Pri delu od doma sem se nekoliko razvadil, tako, da bi mi bilo v pisarno sedaj vsak dan težje hoditi”

Daleč od domačega kraja

Redmond, Washington je mesto, ki šteje približno 65.000 prebivalcev in je 20 minut vožnje oddaljeno od Seattla. “Tukaj je sedež Microsofta in Nintenda, prisotna so pa tudi ostala večja podjetja, kot so Amazon, Google, Oracle, Facebook, … Življenje v Redmondu je precej bolj mirno kot življenje v Seattlu- je več zelenja, več poti za kolesarjenje in tek, več parkov, … Večina ljudi, ki živi v Redmondu je zaposlenih ali pri Microsoftu (47.000 zaposlenih na kampusu v Redmondu) ali pa pri katerem od drugih večjih podjetjih (Amazon ima recimo okrog 40.000 zaposlenih).

Ravno zaradi takšnih številk, je promet tukaj praviloma slab. Zjutraj in popoldan so ceste zabasane, vsako pot pa je potrebno res vnaprej planirat, če moraš recimo zjutraj iz mesta in zvečer nazaj v mesto. V mestu se sicer veliko dogaja. V poletnih in tudi zimskih mesecih je tukaj veliko koncertov, pohodov, tekov, skratka ni nam dolgčas. Tudi če kakšen dan dogajanja v Redmondu ni, ga je prav tako obilica v okoliških mestih ali najbližji sosednji državi -od Kanade nas ločijo tri ure vožnje. Na smučanje recimo lahko greš na zahod, kar je kakšna ura vožnje, oziroma se vsedeš na letalo in si že čez 2 uri v Kaliforniji.”

Vsaj enkrat letno se oglasita tudi na sončni strani Alp

Ko Peter, njegova žena, s katero sta se spoznala v Sloveniji, ta pa se mu je čez nekaj let v Redmondu tudi pridružila, ali skupaj potujeta v Evropo, se vsekakor ustavita tudi doma. “To je vsako leto vsaj enkrat in takrat obiščeva sorodnike in tudi prijatelje. Trenutno si dom deliva še s psičko Ricky.”