Ivan Koncut izdal in predstavil svoj roman v čitalnici lendavske knjižnice

Minuli četrtek se je v čitalnici lendavske knjižnice odvila predstavitev romana Ivana Koncuta, podžupana Občine Lendava, z naslovom Let v svobodo. Vsem dobro poznani športni pedagog na DOŠ I Lendava in hkrati po srcu ter po duši športnik, ki je že dobra dva tedna v pokoju, je spisal roman, ki sicer vsebuje izmišljeno zgodbo, vsebuje 158 strani, avtor pa ga je ustvarjal kar štiri leta
Dogajanje romana Let v svobodo je postavljeno na Madžarsko, v svinčene socialistične čase, v ospredju romana pa je želja po pobegu iz takšnega sveta, ki je predvsem želja po osebni svobodi. Dogajanje se dotika tudi usode družine iz našega območja, točneje Lakoša, ki je bila po drugi svetovni vojni prisiljena zapustiti domače kraje, predvsem njene druge generacije, ki je bila že rojena v Budimpešti. Pobegniti je težka, če ne sploh nemogoča naloga. Pa tudi: lahko sploh kdaj zares pobegnemo? Srno lahko sploh kdaj zares svobodni?

Četudi nam uspe pobegniti, to usodno prizadene tiste, ki ostanejo za nami in na katerih se ponavadi razdivja bes oblasti, ki smo jo s pobegom na neki način premagali. In krivda kot cena svobode zna včasih biti prav neznosna. Obstaja pa tudi drugačna, tragična svoboda, v katero se lahko umaknemo pred nasiljem oblasti (o kateri prav tako govori ta knjiga), to pa je notranja osamitev kot iskanje skrivališča pred svetom, ali celo umika pred svetom in življenjem samim, kar je botrovalo številnim tragičnim usodam senzibilnih posameznikov, ki niso prenesli (ali prenesle) teže zaprtega, brezizhodnega sveta.

Ivan KOncut (FOTO: Knjižnica Lendava)

(FOTO: Knjižnica Lendava)