Italijansko ministrstvo za obrambo podelilo visoko priznanje Prekmurcu

Glavni podčastnik in praporščak 40. kontingenta Slovenske vojske na Kosovem, ki je pred časom uspešno zaključil svojo nalogo pri umirjanju strasti v najmlajši evorpski državi, Dušan Utroša, je te dni prejel visoko tuje priznanje — Medaljo italijanskega ministrstva za obrambo. Do podelitve slednje je prišlo prav zaradi sodelovanja na Kosovem, kjer so slovenski in italijanski vojaki neposredno sodelovali.
“V čast in ponos si štejem, da sem prejel medaljo za opravljeno delo in sodelovanje z Italijanskimi oboroženimi silami na Kosovu. Visoko odlikovanje jemljem, kot spoštovanje do profesionalno opravljenega dela celotnega 40 kontingenta Slovenske vojske na Kosovu in pri tem tudi moje malenkosti v vlogi glavnega podčastnika kontingenta. Še pomembneje je, da nam vojakom različnih vojska uspeva skupaj delati v mednarodnem okolju, pomagati tamkajšnjim oblastem in prebivalstvu v okviru zadanih nalog. In to brez tega, da bi hoteli ali celo koga ubili. Kajti vojaki se zavedamo pravil delovanja (ROE). Obenem pa imamo dušo in pamet. Če kdo, potem si miru najbolj želi vojak, ki ve, da to ni igrica na playstationu, Dejstvo je tudi, da vojaki le izpolnjujemo mednarodne pogodbe Republike Slovenije v okviru ZN, EU in NATO. Slovenija ne more samo prejemati… mora tudi kaj dati. V tem primeru Slovensko vojsko za izvajanje mirovnih operacij v podporo miru,” je razložil Utroša, ki mimogrede izvira iz Črenšovcev, in sodi med izjemno aktivne gasilce.

Pripadniki 40. kontingenta Slovenske vojske so sicer na misiji Kfor na Kosovu bili osem mesecev. Večino kontingenta so sestavljali pripadniki motorizirane čete. Na misiji so predvsem varovali srbski samostan Visoki Dečani in vojaško bazo v Peči, patruljirali so znotraj dodeljenega območja ter vzdrževali pripravljenost sil za hitro posredovanje ob spoštovanju še veljavnih ukrepov za zajezitev virusne epidemije. V 40. kontingentu, ki je štel 250 pripadnic in pripadnikov iz različnih enot Slovenske vojske, so večinoma bili pripadniki iz 72. brigade, poveljeval pa mu je podpolkovnik Peter Čuden.

Mimogrede, Zveza Nato na Kosovu deluje že od leta 1999. S svojo prisotnostjo podpira obsežna mednarodna prizadevanja za vzpostavitev miru in stabilnosti. Kfor kot kosovske sile (Kosovo Force) so bile pod vodstvom Nata prvič razmeščene marca 1999, po 78-dnevni zavezniški zračni operaciji, katere namen je bil ustaviti razvijajočo se humanitarno katastrofo. Natova operacija je bila izvedena po enoletnih spopadih v pokrajini in neuspešnih naporih mednarodne skupnosti, da bi konflikt ustavila po diplomatski poti. Zavezniška podpora Kforja na Kosovu se izvaja na podlagi Resolucije Varnostnega sveta OZN št. 1244 in vojaškega tehničnega sporazuma med Natom ter vladama Zvezne republike Jugoslavije in Republike Srbije. Najprej je bila Natova naloga ustaviti nasilje in grožnje jugoslovanskih ter srbskih sil proti Kosovu, vzpostaviti varnost ter zagotoviti javna red in mir ter podpreti tako mednarodna humanitarna prizadevanja kot prisotnost mednarodnih civilnih pripadnikov v pokrajini. Danes si v Kforju še naprej prizadevajo zagotavljati in ohranjati varnost na Kosovu za vse državljane, ne glede na njihovo narodnostno poreklo.

Slovenska vojska je svoje pripadnike prvič napotila na Kosovo januarja 2000. Do leta 2007 so slovenske enote delovale v sestavi sil drugih vojsk, februarja 2007 pa je Slovenska vojska je prvič v svoji zgodovini v mednarodno operacijo in na misijo napotila enoto velikosti bataljona. Takrat je bataljon prvič prevzel svoje območje odgovornosti in poveljeval pripadnikom tuje vojske, članice zveze Nato.

Letos, v začetku julija, je bila v vojaški bazi Villaggio Italia v Peči na Kosovu slovesnost ob predaji in prevzemu nalog in območja delovanja med 40. in 41. kontingentom Slovenske vojske v silah Kfor. Poveljnik 40. slovenskega kontingenta Kfor podpolkovnik Peter Čuden je dolžnost poveljnika slovenskega kontingenta in sočasno namestnika poveljnika Regionalnega poveljstva zahod predal poveljniku 41. kontingenta podpolkovniku Igorju Šepcu. Slovesnosti se je udeležil poveljnik mednarodnih sil na Kosovu generalmajor Michele Risi in vsi ostali najvišji predstavniki vojska v vojaški bazi Villaggio ltalia. V 41. Kontingentu je 250 pripadnic in pripadnikov iz različnih enot Slovenske vojske, jedro sil predstavljajo pripadniki iz 1. brigade.