IT: Lažni klici tehnične pomoči. Bodite previdni!

“Neznani storilec je iz tujine poklical na stacionarni telefon in se oškodovanki v slabi angleščini predstavil kot delavec Microsoftove tehnične pomoči. Ker naj bi imela težave s prenosnim računalnikom, je po njegovih navodilih odprla določeno spletno stran, kjer je vpisala podatke o svoji kreditni kartici s katero je bilo nato na neznan naslov izvršeno plačilo 111 evrov.” Takšen je predvčerajšnji primer iz Gornje Radgone, ki ga je obravnavala tudi policija.

V zadnjem tednu se beleži velik porast prijav sumljivih klicev na stacionarne telefonske številke v Sloveniji. Klicatelj se v polomljeni angleščini z naglasom predstavi kot Microsoftova tehnična pomoč. Sogovorniku  razložil, da nujno kliče zato, ker njegov računalnik javlja napake oz. alarme, kar naj bi bila posledica okužbe računalnika. Želi, da mu omogočimo oddaljen dostop do računalnika, da bo lahko rešil težavo.

Opozarjamo tudi pred klici, ki prihajajo iz slovenskih telefonskih številk, saj storilci za izvajanje prevare uporabljajo različne načine potvarjanja telefonskih številk. V zadnjih dneh se tako beleži porast klicev iz omrežne skupine 04, v sodelovanju z operaterji pa pristojni primer že rešujejo. Uporabnikom zato svetujemo, naj bodo pozorni na vse sumljive klice tehnične podpore, tudi če ti prihajajo iz lokalnih omrežnih skupin.

Si-Cert: Sporočajte nam

Uporabniki, ki prejmejo tak klic, naj pogovor nemudoma končajo ter na SI-CERT sporočijo točen čas klica, telefonsko številko, iz katere so prejeli klic, ime svojega operaterja oz. ponudnika telefonije, ter telefonsko številko, na katero so prejeli klic. Najbolje po elektronski pošti na naslov cert@cert.si.